Enerji içeceklerini alkolle karıştırmanın beyne maliyeti saptandı

Uzun vadeli hasar bırakabiliyor

Daha önceki çalışmalarda ergenlik döneminde kafeini yüksek alkolü içkiler tüketmenin, kokaine benzer etki yaratabileceği öne sürülmüştü (Pexels)

Enerji içeceklerini alkolle karıştırıp içmenin beyne kalıcı hasar verebileceği bulundu.

Alkol beyin aktivitesini yavaşlatırken, enerji içecekleri uyanık kalmayı sağlamanın yanı sıra tansiyon ve kalp atış hızını artırıyor. Bu iki içeceğin beraber nasıl bir etki yarattığını öğrenmek isteyen araştırmacılar sıçanlar üzerinde bir deney yürüttü. 

Neuropharmacology adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmada ergenlik dönemindeki sıçanlara alkol, enerji içeceği veya ikisinin karışımı verildi. Deney, hayvanların kısa sürede yüksek miktarda alkol tüketeceği şekilde tasarlandı. 

Araştırmacılar daha sonra sıçanları davranışsal ve fizyolojik testlerin yanı sıra beyin taramalarından geçirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analiz sonucunda alkol ve enerji içeceğini beraber tüketen sıçanların öğrenme ve hatırlama becerilerinde gerilme yaşandığı ve bu durumun yetişkinlikte de devam ettiği ortaya çıktı. 

Araştırmacılar beynin öğrenme ve hafızadan sorumlu bölgesi hipokampusta değişimler kaydetti. Özellikle hipokampus plastisitesinin etkilenerek beynin yeni bilgi ve taleplere uyum sağlama becerisini sekteye uğratabileceği gözlemlendi. 

İki içeceği beraber tüketen sıçanların bazı beyin bölgelerinde ilk başta iyileşme görülse de bu faydalar zaman içinde kayboldu ve yetişkinlik döneminde beynin becerilerinde düşüş yaşandı.

Araştırmacılar ergenlik döneminde alkol ve enerji içeceklerini karıştırıp kısa sürede aşırı derecede tüketmenin beyinde uzun vadeli hasarlar bırakabileceğini ifade ediyor.

Bulguların doğrulanması için insanlar üzerinde deneylere yapılmasına ihtiyaç var. Ayrıca farklı hormonlardan dolayı bu etkiler cinsiyetten cinsiyete değişkenlik gösterebilir. 

Yine de bu çalışma, genç yaşta alkol ve enerji içeceklerini bir arada tüketmenin beyinde uzun süreli etkiler yaratabileceğine işaret eden diğer araştırmalarla paralellik gösteriyor. 



Independent Türkçe, Science Alert, Newsweek, Neuropharmacology

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU