Fransa'da aşırı sağın iktidara gelmesini engellemek isteyen partilerin adayları taktik gereği seçimden çekiliyorlar

Fransız medyasındaki tahminlere göre 180'den fazla aday Fransa'nın 577 sandalyeli ulusal parlamentosu için yapılacak seçimin ikinci turuna katılmayacağını teyit etti

Fotoğraf: Reuters

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin iktidara gelmesini engellemek isteyen orta yolcu ve solcu partilerin adayları oyları bölmemek amacıyla genel seçimlerin pazar günü yapılacak ikinci turundan çekileceklerini açıklıyorlar.

Fransız medyasındaki tahminlere göre 180'den fazla aday Fransa'nın 577 sandalyeli ulusal parlamentosu için yapılacak seçimin ikinci turuna katılmayacağını teyit etti. Diğer adayların ise çekilme kararını vermek için TSİ 1900'a kadar vakitleri var.

Marine Le Pen liderliğindeki RN ve ortakları, pazar günü yapılan ilk turda Fransa İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı resmi sonuçlara göre oyların %33'ünü almıştı.

Öte yandan, göçmen ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı RN'yi engellemek için "cumhuriyetçi cephe" oluşturmaya yönelik son 24 saatteki girişimler öncesinde bile RN'nin çoğunluk sağlamak için gereken 289 sandalyeyi kazanabileceği kesin görünmüyordu.

Kamuoyu yoklama şirketleri ilk turun ardından RN'nin 250 ila 300 sandalye kazanabileceğine dair hesaplamalar yaptı. Fakat ilk turun ardından diğer partilerin adayları taktiksel şekilde adaylıktan çekilmeye başladılar ve partiler RN'nin yerel rakibini yenmek için en iyi konumda olan aday kimse onu desteklemeleri yönünde seçmenlere çağrıda bulundular.

Paris'in Sosyalist Partili Belediye Başkanı Anne Hidalgo France 2'ye yaptığı açıklamada, "Maç bitmedi. Tüm gücümüzü seferber etmeliyiz" dedi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU