"Seçmen Göçü"ne yakın takip

Üsküdar Bulgurlu'da farklı adreslerdeki şüpheli seçmen listeleriyle ilgili paylaşımlar, sahte seçmen tartışmalarını artırdı

31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken, yer değiştiren seçmenler konusu yeniden gündeme geldi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun(YSK) seçmen listelerini askıya çıkarmasının ardından, sahte seçmen tartışmalarıyla ilgili iddialar arttı. Buna en son örnek, İstanbul’un Üsküdar ileçesinden geldi. Sosyal medyadan İstanbul’un Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi AK Partili Süleyman Gedikoğlu’nun Bulgurlu Mahallesi'ndeki evinde 40 kişinin kayıtlı olduğunu gösteren seçmen listesi fotoğrafları paylaşıldı. 

AK Parti Üsküdar İlçe teşkilatından İlyas Karayel’in Bulgurlu’da yaşadığı binadaki bir dairede de 18 kişinin adının yer aldığı bir liste, yine sosyal medyadan paylaşıldı. Karayel'in kendi evinde de farklı soyadlarına sahip 6 kişinin seçmen listesinde olduğunu gösteren bir listenin fotoğrafı var.

Yine Bulgurlu'da başka bir adresteki bir dairede ise 64 kişi kayıtlı görünüyor. 

İddiaların sahiplerinden biri CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan. Özkan, sosyal medya hesabından konuyla ilgili bir paylaşım yaptı. 

Özkan, "Adalardaki sahte seçmen skandalından sonra bir skandal da Üsküdar'da! Bir evde 64, diğer evde 40 seçmen! Üsküdar AKP Meclis Üyeleri İlyas Karayel, Süleyman Gedikoğlu'nun evlerinde yüze yakın seçmen kayıtlı olduğu ortaya çıktı." dedi. 

 

 

Sosyal medyadan pekçok kişi listelerin fotoğraflarını paylaştı.

 

 

 

Karayel ve Gedikoğlu'nun seçmen kaydına itiraz edip etmeyeceği bilinmiyor; ancak diğer partilerin itiraz edeceği belirtiliyor.

Adalar, Ulukışla ve Uludere’de de seçmen kaydırması iddiaları var

Geçtiğimiz günlerde de, Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, Kasım 2018 tarihinde 11 bin 862 olan seçmen sayısının, 4 Ocak 2019 tarihinde askıya çıkarılan seçmen listelerinde 899 kişilik artışla, 12 bin 761’e yükseldiğini söylemişti.

Seçmen tartışmaları İstanbul dışında da var. Özellikle CHP ve HDP sahte seçmen iddialarını gündeme getirdi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Niğde’nin Ulukışla ilçesinde 24 Haziran seçimlerinden bu yana bin 700 seçmen fazlalığı olduğunu belirtti. Fethi, “Tabelasında 5 bin 800 yazılı ilçede seçmen sayısı 5 bin 900’a çıkmış. Burada AKP’li bir belediye başkanı görev yapıyor. Ben bu konuyu Meclis gündemine getirince, belediye başkanı Ulukışla’ya çok büyük bir ilgi olduğundan bahsetti. 1700 seçmen hangi cazibeyle Ulukışla’ya geldi” dedi.

HDP milletvekili Meral Danış Beştaş da Güneydoğu’da seçmen kaydırmaları yaşandığını ve sahte seçmen kayıtları yapıldığını söyledi. Beştaş,”Yalnızca Şırnak Uludere’de 2018 genel seçimlerinde 5 bin 201 olan seçmen sayısının kısa sürede 7 bin 163’e çıkmış. Küçücük bir ilçede nüfus yüzde 40 artmış. AKP halkın iradesine güvenmiyor. Halkın kendisine oy vermeyeceğini biliyor." dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada da özellikle akrabalarına oy atabilmek için yer değiştiren seçmenlerle yönelik, “Bu bir işgal hareketidir. İçişleri Bakanlığı takibe alacak” demişti. Bu açıklamanın ardından İççişleri Bakanlığı "Seçim Güvenliği" genelgesi yayımladı. 

Seçim Güvenlik Birimleri devrede

Bu kapsamda, İçişleri Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu’nun işbirliği ile seçmen nakil talepleri inceleniyor. YSK’nın hafta başında aldığı bir kararla, şüpheli seçmen nakil talepleri konusunda güvenlik birimleri devreye girecek. Yapılan araştırma sonucunda, nakil talebinde bulunan seçmenin belirtilen adreste oturup oturmadığı, adına kayıtlı elektrik, su, telefon, doğal gaz abonelik sözleşmesi veya faturası olup olmadığı ve ikamet ettiği yere ilişkin kira sözleşmesi ya da tapu kaydı bulunup bulunmadığına bakılacak. Araştırma sonucunda muhtarlık bölgesinde oturmadığı belirlenen seçmenler hakkında gerekli değerlendirme yapılarak bu durumda olan seçmen kayıtlarının listeden çıkarılmasına ilçe seçim kurulu başkanları yetkili olacak.

Nakil talepleri arttı

AK Parti Isparta Milletvekili ve YSK temsilcisi Recep Özel yaptığı açıklamada, mahalli seçimlerde, daha önceki seçimlerden farklı olarak yoğun bir seçmen kaydı nakillerine şahit olduklarını söyledi. Özel, bu konuda, ilçe seçim kurullarında bazı tereddütler oluştuğunu ve YSK’ya görüş bildirdiklerini belirtti. Özel, “Toplu şekilde nakil talepleri var. Bu durum bir seçim bölgesinin siyasi dengesini değiştirebilir. Geldiği yerin de gittiğin yerin de sonucu değiştirecek nitelikte. Seçim sonucunu değiştirir. Nüfus müdürlüklerinde de bu nedenle bir yoğunluk var” dedi.

Şüpheli durumlar araştırılacak

Nakil talep başvurularında da inceleme yapılacağını söyleyen Özel’in açıklaması şu şekilde: 

“Kira sözleşmeleri, tapu, su elektrik faturası gibi unsurlarla nakil taleplerini teyit edici mahiyette olması lazım. Bir evde, birden fazla nakil varsa, birlikte oturup oturmadıklarına, aynı anda nüfus müdürlüklerine başvurup başvurmadıkları, tüm bunlara bakılacak. Araştırma yapılacak. Bir tereddüt oluşursa, nakil talebi reddedilir. Gerek ilçe seçim kurullarında gerekse nüfus müdürlüklerinde gerçeğe aykırı bir şekilde seçmen nakilleri takip ediliyor. Biz de parti teşkilatları aracılığıyla takip ediyoruz. Bu seçim, kış mevsimine denk gelen bir seçim. Bu soğukta Ocak ayında, bu kadar seçmen nakil talebi normal değil. Yaz mevsimi olsa, bir nebze, şehirlerden köylerine tatil için gidenler veya yazlıkçıların talepleri olarak değerlendirmek mümkün. Kış gününde bu kadar yoğun nüfus hareketliliği olması seçime endeksli olduğunu gösteriyor. Sen orada yaşamayacaksan, oradaki imkânlardan faydalanmayacaksan,  gidip oradaki yerel siyasete müdahale edemezsin. Bir adreste misafir seçmen olabilir. Ama bir adreste, 100 kişi misafir olarak görünemez. Bu şüpheli. Tüm bunlara bakılıyor. 100 seçmeni olan bir köyde, seçmen sayısı 200’e çıkmışsa, bu şüphelidir. Bunlar iptal edilir."

Listeler 4-17 Ocak tarihleri arasında askıda kalacak. İtirazın da bu süre içinde yapılması gerekiyor.

DAHA FAZLA HABER OKU