Taliban'ın afyon yasağına iklim krizi darbe vurdu

"Afyon yetiştirirken 5 kat daha fazla kazanıyorduk"

Afganistan'da Taliban'ın getirdiği yasaktan önce 2018-2022'de yıllık yaklaşık 6 bin 420 ton afyon üretildiği tahmin ediliyor (Reuters)

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post (WP), Taliban'ın afyon yasağının iklim değişikliği nedeniyle çiftçileri zor durumda bıraktığını yazdı. 

Haberde, afyon yasağının ardından alternatif arayan Afgan çiftçilerin, iklim değişikliği sebebiyle birçok ürünü yetiştiremediği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afyonun uzun süren kuraklıklarda bile yetişebildiğine dikkat çekilirken, Taliban'ın Nisan 2022'de getirdiği yasakla birlikte çiftçilerin sert hava koşullarına uygun başka ürün bulmakta sıkıntı yaşadığı ifade edildi. 

Yasağın yürürlüğe girmesinin ardından çokça yetiştirilen buğday ve pamuk gibi ürünlerin fiyatının düştüğü, çiftçilerin bunlarla geçimini sağlayamadığı yazıldı. 

Bunlara ek olarak patlıcan, nar ve kayısı gibi ürünlerin iklim değişikliği nedeniyle artık eskisi gibi kolay yetiştirilemediğine dikkat çekildi. Zorlanan bazı çiftçilerin tarlalarını terk ettiği belirtildi. 

Taliban'ın Kandahar'daki üst düzey tarım yetkilisi Şemsi Rahman Musa, sorunun farkında olduklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: 

Çiftçiler masraflarını karşılayamazsa afyon yetiştirmeye geri dönecek. Çözüm bulmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Yetkili, kurak iklimde ve tuzlu toprakta yetişebilecek ürünleri belirlemeye çalıştıklarını söyledi. 

Antep fıstığı ve safranın en umut verici alternatifler arasında yer aldığını belirten Musa, daha dayanıklı olan genetiği değiştirilmiş tohum tedariki için başka ülkelerle görüştüklerini de ifade etti. 

Haberde, eskiden afyon üretiminin yapıldığı güney bölgelerinde son 50 yılda sıcaklıkların eskiye kıyasla 15 dereceye kadar yükseldiğine dikkat çekildi. 

Ayrıca Helmand Havzası'ndaki yeraltı suyu seviyesi, 2003-2021'de toplamda ortalama 2,60 metre azaldı.

30 yaşındaki Ataullah Nurzayi, toprağının çok tuzlu hale geldiğini ve sadece buğdayla arpa yetiştirebildiğini söyledi. 

Çiftçi bu ürünlerin pazarda çok ucuza satıldığını ve düzgün para kazanamadığını anlattı.

55 yaşındaki çiftçi Hacı Vezir de "Afyon yetiştirirken 5 kat daha fazla kazanıyordum. Hem de çok daha kolay yetişiyordu. Artık masraflarımızı bile karşılayamıyoruz" dedi.


Independent Türkçe, Washington Post, Science

DAHA FAZLA HABER OKU