"Mucize malzeme"yle güneş paneli dünya rekoru kırıldı

Perovskit-silikon hücrenin yeni verimlilik rekoru, standart bir silikon hücreyi yüzde 7'den fazla geride bıraktı

(Unsplash)

Güneş ışığını elektriğe dönüştürme verimliliğinde yeni dünya rekoru kırıldı ve araştırmacılar bunun yenilenebilir enerjiye geçişe muazzam bir destek olduğunu öne sürüyor.

Dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi Longi'deki araştırmacılar, tandem perovskit-silikon güneş piliyle yüzde 34,6'lık bir güç dönüşüm verimliliği elde ederek bir önceki rekoru yüzde 0,7 oranında geçti.

Yeni rekor aynı zamanda çoğu ticari güneş panelinde bulunan standart bir silikon güneş pilinin rekorundan yüzde 7'den fazla daha verimli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Perovskit, pillerden telekomünikasyona ve yenilenebilir enerjiye kadar her şeyi muazzam ölçüde geliştirme potansiyeli nedeniyle "mucize malzeme" diye övülüyor.

Mevcut silikon güneş panellerinin fiziksel sınırlarına ulaşmasıyla, araştırmacılar şimdi Güneş'in enerjisinden daha iyi yararlanmak için yeni nesil tandem hücrelere yöneliyor.

Perovskit-silikon hücrelerin teorik verimlilik sınırı yüzde 43 ve bu oran standart silikon hücrelerin yüzde 29'luk sınırının çok üzerinde.

Yeni rekor, Çin merkezli Longi'nin son üç yılda güneş pili verimliliğinde dünya rekorunu 16 kez kırdığı bir dizi büyük atılımın ardından geldi.

Rekor, Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen 17. Uluslararası Solar Fotovoltaik ve Akıllı Enerji Konferansı'nda (SNEC), Suudi enerji firması ACWA Power'la ortaklık kurarak küresel enerjiyi dönüştürmeye yönelik yeni bir "dönüm noktası" anlaşmasıyla birlikte duyuruldu.

Şirket yaptığı açıklamada "elektron taşıma katmanının ince film biriktirme sürecini optimize ederek, yüksek verimli kusur pasifleştirme malzemeleri geliştirip kullanarak ve yüksek kaliteli arayüzey pasifleştirme yapıları tasarlayarak" yeni rekoru elde ettiğini belirtti.

Daha fazla ayrıntı verilmedi ancak Longi halihazırda teknolojiyi ticarileştirme sürecinde olan birkaç şirketten biri.

Birleşik Krallık'ta Oxford PV, Almanya'da bir üretim tesisi kurarak perovskit tabanlı güneş pillerinin ilk müşteri siparişlerini bu yıl teslim etmeyi umuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU