İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze savaşında Tel Aviv yönetimine karşı sert tavrını masaya yatırdı.
Haberde, Erdoğan'ın 2 Haziran'da yaptığı açıklamada, Hamas'la ilgili "Onlar sadece kendi topraklarını değil Anadolu'yu da savunuyorlar" sözleri hatırlatıldı.
Erdoğan, 15 Mayıs'taki açıklamasında da İsrail'i terör devleti olarak niteleyip "Bu azgın devlet eğer durdurulmazsa vadedilmiş topraklar hezeyanıyla gözünü Anadolu'ya dikecek. Hamas, Gazze'de Anadolu'nun ileri hat savunmasını yapıyor" demişti.
"Erdoğan neden İsrail'in Türkiye'yi fethetmek istediğini düşünüyor?" başlıklı analizde, Cumhurbaşkanı'nın "Siyonistlerin gözünü Anadolu'ya diktiğine dair tuhaf ve komplocu bir efsaneye inandığı" öne sürüldü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Birleşik Krallık'taki King's College'da görev yapan akademisyen Simon A. Waldman'ın kaleme aldığı yazıda, Erdoğan'ın bu pozisyonunun kökenlerinin, Milli Görüş fikrinin kurucusu olan eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın ideolojik çizgisinde yattığı savunuldu.
Haberde, Erdoğan'ın Erbakan liderliğindeki Refah Partisi'nden 1994-1998'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yaptığı hatırlatıldı.
Waldman, "Erdoğan bir zamanlar Refah Partisi'nin sadık bir üyesiydi ve Erbakan'ı hem hocası hem de rehberi olarak görüyordu" ifadelerini kullandı.
Analizde, Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın, babasının çizgisini takip ettiğine dikkat çekilirken, 7 Ekim saldırılarının ardından Türkiye'nin İsrail'le ticareti tamamen kesmesi için hükümete birçok kez çağrıda bulunduğu hatırlatıldı.
Ticaret Bakanlığı'ndan 2 Mayıs'ta yapılan açıklamada, İsrail'le ticaretin tamamen durdurulduğu bildirilmişti. Bakanlık nisanda da 54 ürün grubunun İsrail'e satışını kısıtlamıştı.
Analizde, birçok çağrının ardından ticaretin askıya alınması kararı şöyle yorumlandı:
Erdoğan mesajı çok net şekilde aldı. Eğer Erbakan'ı dinlemezseniz, geleneksel seçmen tabanınızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Ayrıca Erdoğan içten içe muhtemelen Erbakan'la aynı fikirde. Ne de olsa Erdoğan merhum Necmettin Erbakan'ın öğrencisiydi.
Yazıda, 31 Mart yerel seçimlerinde YRP'nin, Erdoğan'ın politikalarından hoşnutsuz olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) destekçilerinden oy aldığı da hatırlatıldı.
Ayrıca Türkiye'nin Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olma hamlesinin ve Hamas'ın Türk topraklarını da koruduğu söyleminin, "Erdoğan'ın Erbakan'ı takip ettiğinin bir göstergesi olduğu" ileri sürüldü.
Haberde, Türkiye'deki İsrail karşıtlığnını ve Filistin'e desteğin güçlü olduğu, bunun "Gazze'deki herhangi bir rehine takası anlaşmasıyla, barışla veya ateşkesle değişmeyeceği" savunuldu.
Waldman, akademisyen Emre Çalışkan'la birlikte 2016'da Yeni Türkiye ve Hoşnutsuzlukları (The 'New Turkey' and Its Discontents) kitabını yayımlamıştı.
Independent Türkçe, Haaretz, AA