PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 9 Haziran 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Putin, Afrika ile ilişkilerini genişleteceklerini açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, Afrika ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesinin Moskova'nın önceliği olduğunu söyledi.

Zimbabveli mevkidaşı Emmerson Mnangagwa ile Petersburg Ekonomik Forumunda (SPIEF), bir araya gelen Putin, Afrika'ya bağların geliştirilmesine olan ilginin karşılıklı olduğunu belirtti.

Putin, Rusya ve Afrika arasındaki ilişkilerin Afrika ülkelerinin yeni sömürgeciliğe karşı mücadele ettiği bir zamanda kurulduğuna vurgu yaptı.

Son yıllarda Batı Afrika'da peşi sıra yaşanan askeri darbelerin ardından Fransız ve ABD kuvvetleri ülkeden kovulmuş, diplomatik ilişkiler askıya alınmıştı.

Askeri darbenin yaşandığı ülkelerde Rusya ile yakınlaşma başlamıştı. Rus özel askeri güç olan Wagner'in Batı Afrika'da artan faaliyetleri ve Rusya'nın askeri, siyasi ve ticari gücünün artması başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerde rahatsızlığa sebep olmuştu. Rusya ile Afrika arasındaki ticari ilişkiler her geçen gün artıyor.


Güney Afrika'da koalisyon hükümeti kurulacak

Güney Afrika'da 30 yıldır iktidarda olan ANC partisi tarihi bir oy kaybı yaşayarak tek başına iktidar olma gücü kaybetti.

1994 yılından beridir tek başına meclis çoğunluğunu kazanan ANC partisi meclisteki 400 sandalyeden sadece 159'unu alabildi.

Seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından Devlet Başkanı ve ANC lideri Cyril Ramaphosa, ulusal birlik hükümeti kuracaklarını açıklayarak koalisyon görüşmelerine yeşil ışık yaktı.

Ramaphosa, "Ulusal birlik hükümetinin amacı, her şeyden önce, Güney Afrikalıların ele alınmak istediği acil sorunları ele almak olmalıdır. Bu konular arasında istihdam yaratma ve kapsayıcı olacak ekonomimizin büyümesi ve yüksek yaşam maliyeti yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Nelson Mandela'nın da liderlik yaptığı ANC partisi, 1994 seçimlerinden bu yana tüm seçimlerde oyların yüzde 60'ından fazlasını aldı.

Ülkede artan yolsuzluk, işsizlik ve suç oranları seçimler üzerinden etkiye sahip ana konulardı.

Siyasi yasaklı olan eski devlet başkanı Jacob Zuma tarafından kurulan MK partisi, ilk kez girdiği seçimlerde oyların yüzde 14,6'sını alarak üçüncü parti konumuna yükseldi.

Demokratik İttifak (DA) partisi ise yüzde 22 oy oranıyla en fazla oy alan ikinci parti oldu.


Etiyopya'da yasaklı örgüt Tigray Halk Kurtuluş Cephesi siyasi parti oluyor

Etiyopya'nın Tigray eyaletinde faaliyet gösteren ve federal hükümete savaş açtığı için yasaklı olan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin (TPLF) siyasi partiye dönüşeceği netleşti.

547 üyeli Etiyopya Parlamentosu tarafından oylanan, 2 aleyhte ve 1 çekimser hariç çoğunluk tarafından kabul edilen yasa tasarısı sonucu TPLF'nin Etiyopya Ulusal Seçim Kurulu'na yeniden kaydolmasına izin verildi.

Şiddet ile ilişkili ve yasadışı faaliyet gösteren oluşumların siyasi parti olmasını yasaklayan hüküm "özel koşullar" altında değiştirilmesi yönünde karar alındı.

Ülkenin kuzeyinde yer alan ve yıllarca devam eden silahlı çatışmaların içerisindeki TPLF, 2021 yılında terör örgütü ilan edilmiş ve siyasi parti olma hüviyeti düşürülmüştü.

Federal hükümet ile imzalanan barış anlaşması sonrası partinin milletvekilleri terörist sınıfından çıkartılmıştı.

Federal hükümet ile Tigray eyaleti arasındaki çatışmalar sonucu binlerce insan ölmüş, milyonlarca insan tarihin en büyük gıda krizlerinden birini yaşamıştı.


Sudan'da çatışmalar şiddetlendi

Sudan'da bir yılı aşkındır devam eden iç savaşta çatışmalar şiddetlendi. Başkent Hartum'da Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından yapılan topçu atışları sonucu 40 kişi hayatını kaybetti, 50'den fazla kişi yaralandı.

Yerleşim alanlarının bombalanması sonucu ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor. 5 Haziran yapılan benzer bir saldırı sonucu 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki güç mücadelesinin neden olduğu çatışmalar, Sudan'da altyapıya, sağlık hizmetlerine, eğitime, ekonomiye ve topluma ciddi zararlar verdi.

Çatışmalarda ölenlerin sayısı 16 bini aşarken yaklaşık 8,7 milyon insan yerinden edildi. İç savaştan etkilenen kişi sayısının 25 milyon olduğu tahmin ediliyor.

İç savaş devam ederken Sudan'da tarihin en ciddi seviyelerine ulaşan gıda krizi yaşanıyor.


Somali, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi

30 yıldır iç savaşla mücadele eden Somali, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) 2025-2026 dönemi için geçici üyeliğe seçildi.

Somali'nin yanında Pakistan, Panama, Yunanistan ve Danimarka da geçici üye olarak seçildi.

Somali Dışişleri Bakanı Ahmed Muallim Fiqi, Birleşmiş Milletlerdeki (BM) oylama sonrası ülkesinin geçici üyeliğe seçilmesiyle dünya barışı ve güvenliğinin desteklenmesinde hayati bir rol oynamaya hazır olduklarını vurgulayarak Somali'nin artık küresel sahnedeki yerini alacağına vurgu yaptı.

Uzun yıllardır faaliyet gösteren Eş-Şebab terör örgütü ile mücadele eden Somali'de yolsulluk ve kıtlık hakim.

Son yıllarda başta Türkiye olmak üzere farklı ülkelerden askeri destek alan Somali, Eş-Şebab'a karşı güç kazandı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU