ABD'nin savaş sonrası dönemde Gazze'nin inşası için hazırladığı taslak metin ortaya çıktı.
İsrail'in tanınmış haber sitelerinden Times of Israel (ToI), Washington'ın diplomatik manevra alanını koruyabilmek ve esnek davranabilmek için Arap ülkelerinden iki devletli çözüme dair belirli bir zaman sınırı koymamalarını istediğini yazdı.
Haberde, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır, Ürdün ve Filistin Ulusal Yönetimi'ne savaş sonrası Gazze için "daha dar kapsamlı bir çerçeve önerdiği" ifade edildi.
"Arap Altılısı" olarak da anılan grup, nisan ayında savaş sonrası Gazze'nin yönetimine dair bir plan taslağı hazırlamıştı. Buna göre Arap devletleri, uluslararası alanda tanınan bir Filistin devletinin kurulmasını, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te bir barış gücü kurulmasını, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi arasında iki yılda tamamlanacak bir barış görüşmesi başlatılmasını öngörüyordu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ancak İsrail ve Batı medyasında, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın taslak metni gerçekçi bulmadığı için reddettiği yazılmıştı.
Kimliğinin paylaşılmamasını isteyen bir Arap diplomat, ToI'ye bunu doğrulayarak, ABD'nin Arap devletlerinin geliştirmeye çalıştığı geniş kapsamlı iki devletli çözümü desteklediğini fakat taslaktaki önerileri "tamamen gerçekdışı bulduğunu" söyledi.
Ancak Arap yetkili, Washington'ın bu taslağı bir alternatif sunmadan reddedemeyeceğinin farkında olduğunu, bunun yerine yeni bir metin hazırladığını belirtti.
Adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı diplomat, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan "İsrailliler ve Filistinliler için barışı destekleyecek ilkelere dair ortak açıklama" adlı metnin Washington'dan onay aldığını söyledi.
Yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 10-12 Haziran'da Mısır, İsrail, Ürdün ve Katar'a yapacağı ziyaretlerde bu metinden hareketle müzakere edeceğini aktardı.
Metinde, Gazze ve Batı Şeria'nın Filistin Ulusal Yönetimi kontrolünde yeniden birleşmesinin sağlanması planlanıyor. Filistin Ulusal Yönetimi'ne bu geçiş döneminde uluslararası ortaklardan yardım aktarılması öngörülüyor.
Ayrıca İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesi ve Filistinlilerin savaşta kaçtıkları yerleşim bölgelerine dönmelerine izin verilmesi isteniyor.
Taslakta en dikkat çeken maddelerden biri de Arap Barış Girişimi çerçevesinde 1967 sınırları temel alınarak bağımsız bir Filistin devletinin kurulması talebi. Bununla ilgili madde şu şekilde:
Filistinliler kendilerine ait bağımsız, bütünlüğe sahip ve sürdürülebilir bir devlette onurlu ve güvenli şekilde yaşamayı hak ediyor. İsrailliler de 4 Haziran 1967 sınırları temelinde müzakere edilen iki devletli bir çözüm kapsamında, karşılıklı anlaşma sağlanan takaslarla ve Arap Barış Girişimi'nde öngörüldüğü üzere Filistinli mülteciler için adil ve mutabık kalınan bir çözümle güvenlik içinde yaşama, kabul görme, tanınma ve bölgeye entegre edilme hakkına sahip.
Haberde, Biden'ın daha önce 1967 sınırlarına sıcak baktığını ifade ettiği fakat ABD'nin ilk kez Arap Barış Girişimi'ne de destek verdiğinin görüldüğü değerlendirmesi paylaşıldı.
Metinde ayrıca Suudi Arabistan ve İsrail arasında normalleşme ihtimalinin bölgede barış için önemli olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:
İsrail-Filistin çatışmasının sona erdirilmesi için koordineli bir bölgesel çaba gerekli. Suudi Arabistan ve diğer Arap devletleriyle İsrail arasında normalleşme ve iki devletli bir çözüme doğru somut ilerleme kaydedilmesi ihtimali, herkesin yararına olacak barış, güvenlik ve bölgesel entegrasyonun sağlanması için umut verici bir yoldur.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ToI'ye yapılan açıklamada, söz konusu taslak metne dair "Bu, son aylarda Arap ortaklarımızla yürüttüğümüz daha büyük bir beyin fırtınası çalışmasının bir parçası" dendi.
Diğer yandan Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), ABD'nin ateşkes teklifini kabul etmesi için Hamas'a baskı uygulama çabalarının ters teptiğini yazdı.
Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen yetkililere dayandırılan haberde, Biden'ın Katar ve Mısır üzerinden Hamas'ı "tehdit ettiği" savunuldu.
İddialara göre Katar ve Mısır, İsrail'le ateşkesi kabul etmemesi durumunda Hamas'a malvarlıklarının dondurulacağını, yaptırım uygulanacağını ve örgütün liderlerinin Doha'dan çıkarılacağını söyledi.
Bu mesajların Biden'ın talebiyle iletildiği ancak istenen sonuca ulaşılamadığı belirtildi.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin, tehditlerin ardından perşembe günü yaptığı açıklamada taleplerinin karşılanmadığı bir ateşkesi kabul etmeyeceklerini söylediğine dikkat çekildi.
Independent Türkçe, Times of Israel, Wall Street Journal