ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) gelen son bilgilere göre, Gazze için inşa edilse de fırtına nedeniyle parçalara ayrılan yüzer iskele en az 22 milyon dolara onarılabilecek.
Adlarının açıklanmaması koşuluyla ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a konuşan iki yetkiliden biri, maliyetin 28 milyon doları bulabileceğini söyledi.
Bu rakamlar daha önceki açıklamalarda yer almamıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Tel Aviv yönetimi Gazze'ye yardım girişine izin vermezken Joe Biden yönetimi bu iskeleyle sorunun çözülebileceğini savunmuştu.
Amerikalı yetkililerin açıklamalarına göre 60 santimetrelik dalgalara göre tasarlanan iskele, Akdeniz'le tanışınca planlar kısa sürede çöktü.
17 Mayıs'tan 28 Mayıs'a kadar faaliyette kalan iskele, bir buçuk metreyi bulan dalgalarla karşılaşınca parçalara ayrıldı.
ABD'nin bu planı da böylece bölgedeki çaresizliğe deva olmadığı gibi diğer çözüm planlarının da önüne geçti. Bir milyonu aşkın Filistinli hâlâ açlıkla karşı karşıya.
Merkezi Washington'da bulunan uluslararası mülteci hakları kuruluşu Refugees International'ın baş yöneticisi Jeremy Konyndyk şöyle düşünüyor:
Karadaki geçişlerin engellenmeden açık tutulmasından başka sürdürülebilir bir alternatif yok. İskele tamir edilse bile denizdeki koşullar ağırlaşır ağırlaşmaz operasyonların ertelenmesi gündeme gelecek.
ABD'li yetkililer, bin tonluk yardımın iskeleden geçtiğini öne sürüyor.
Güvenlik uzmanları, iskelede görevlendirilen bin kişilik Amerikan personelinin Hamas gibi örgütlerin saldırısına açık olduğuna da işaret ediyor.
Maliyetinin 320 değil, 230 milyon dolar olduğu açıklanmıştı
Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh çarşamba düzenlediği günlük basın toplantısında yüzer iskelenin durumu hakkında bilgi vermişti.
Yüzer iskelenin kurulumunun bittiği sıralarda, Pentagon toplam tahmini maliyetin 320 milyon doları bulacağını açıklamıştı. Düzeltme yapan Singh şöyle konuştu:
Ancak sözleşmeli kamyonlar, sürücüler ve ticari gemiler için maliyetlerin beklenenden düşük olmasıyla İngiltere'nin askerler ve denizciler için deniz aracı katkısı, son maliyet değerlendirmemizi yaklaşık 230 milyon dolara düşürdü.
Singh, 230 milyon dolar maliyet tahminine son tamir işlemleri ve yeniden kurulum masrafının da dahil olduğunu ifade etti.
Yüzer iskelenin tamir çalışmalarının halen sürdüğünü kaydeden Singh, tarihi kesin olmamakla birlikte bu hafta sonuna doğru tekrar kurulumun yapılabileceğini söyledi.
ABD'nin insani yardımları denizden ulaştırmak amacıyla Gazze sahiline iki aydan fazla bir sürede kurduğu ve 17 Mayıs'ta faaliyete geçen yüzer iskelenin birkaç hafta içinde kötü hava şartları nedeniyle parçalanarak işlevsiz kalması "fiyasko" eleştirilerine neden olmuştu.
Independent Türkçe, Washington Post, AA