Bilim insanlarından yeni açıklama: Zürafaların boynu niye uzun?

Dişilerin özel ihtiyaçları belirleyici olabilir

Yeni araştırma, zürafaların evrimini daha yakından inceliyor (Unsplash)

Bilim insanları, zürafaların boynunun neden uzun olduğuna dair yeni bir teori geliştirdi. 

ABD'deki Penn State Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, zürafaların boynunun gıda bulma ihtiyacına uygun şekilde uzun olarak evrimleştiği belirtildi. 

Hakemli Mammalian Biology dergisinde yayımlanan çalışmada, erkek ve dişi zürafalar incelendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, dişilerin beslenme ihtiyaçlarının, hamilelik ve süt salgılama gibi süreçler nedeniyle erkeklere kıyasla daha fazla olduğunu belirledi. 

Bilim insanları, dişilerin bu ihtiyacı karşılayabilmek için büyük ağaçların derinlerinde erişilmesi zor yapraklara bile ulaşma gereksinimi duyduğuna dikkat çekti. 

Charles Darwin ve Jean Baptiste Lamarck, klasik evrim teorilerinde zürafaların uzun boyunlarının, diğer otçullarla rekabetten kaçınarak ağaçtaki yüksek yapraklara ulaşmalarını sağlayacak şekilde evrimleştiğini savunmuştu. 

Araştırmanın başyazarı Doug Cavener, yükseklikten ziyade derinliğin belirleyici olduğuna işaret ederek "Dişi zürafalar genellikle en yüksek daldaki yapraklar yerine ağaçların derinliklerindeki yapraklara uzanıyor" dedi. Bilim insanı sözlerini şöyle sürdürdü:  

Zürafalar seçici yiyicilerdir. Sadece birkaç ağaç türünün yapraklarını yerler ve daha uzun boyunları, başka kimsenin alamadığı yaprakları almak için ağaçların derinliklerine ulaşmalarını sağlar. Dişiler 4 ya da 5 yaşına geldiğinde, neredeyse her zaman hamile olurlar veya yavru emzirirler. Bu nedenle dişilerin artan beslenme taleplerinin, zürafaların uzun boyunlarının evrimini yönlendirdiğini düşünüyoruz.

Bunun yanı sıra daha yeni bir hipotezdeyse uzun boyunların, "boyun kavgası" diye adlandırılan ve erkeklerin birbirlerine karşı baskınlık kurabilmek için boyunlarını çarpıştırarak mücadele etmesiyle şekillendiği savunulmuştu.

"Cinsiyete göre boyun" diye adlandırılan bu hipoteze göre, daha uzun boyunlu erkekler rekabette daha başarılı olmuş, böylelikle üreyerek genlerini yavrularına aktarmıştı.

Caverner, bu hipotezin de süreci tam olarak kavrayamadığına işaret ederek şu ifadeleri kullandı: 

Cinsiyete göre boyun hipotezi, erkeklerin dişilerden daha uzun boyunlu olacağını öngörüyordu. Teknik olarak boyunları daha uzun fakat erkeklerin, dişilere kıyasla her şeyi daha uzun. Erkekler, dişilerden yüzde 30 ila yüzde 40 daha büyük. Bu çalışmada, her bir türün göreceli vücut oranlarını ve zürafalar büyüyüp olgunlaştıkça bunların nasıl değişebileceğini araştırmak için yüzlerce yabani ve koruma altındaki Masai zürafasının fotoğraflarını analiz ettik.

 

Independent Türkçe, IFL Science, Daily Mail 

DAHA FAZLA HABER OKU