Kıtlık Gazze'deki çocukları tehdit ediyor, anneler süt arıyor

Gazze’de 7 Ekim'den bu yana 32 kişi yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

Gazze Şeridi'nde savaşın başlamasından bu yana yetersiz beslenme nedeniyle 32 kişi hayatını kaybetti / Fotoğraf: AFP

Tedavi ve gıdaya ihtiyacı olan bebeği Yusuf'u beslemek için Gazze Şeridi'ndeki eczanelerde süt arayan Emire et-Tavil’in tüm girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Yusuf, Deyr el-Balah'taki el-Aksa Hastanesi'nde zayıf bedeniyle seruma bağlı bir şekilde yatıyor.

AFP'ye konuşan et-Tavil, “Yusuf'un tedaviye ve iyi gıdaya ihtiyacı var ama süt temin edilemiyor. Şu anda onu biraz buğdayla besliyorum ama süt yok. Bu yüzden bazı sağlık sorunları yaşıyor. Benden buğdaya alerjisi olup olmadığını test ettirmemi istediler” ifadelerini kullandı.

Gazze Şeridi'nde savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana 32 kişi yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) cumartesi günü yaptığı açıklamada, her beş çocuktan dördünden fazlasının üç gün içinde en az bir kez yemek yemeden tam bir gün geçirdiğini belirtti.

WHO Sözcüsü Margaret Harris yaptığı açıklamada, “Çocuklar açlıktan ölüyor” dedi.

Yardım kuruluşlarına göre Gazze Şeridi'ndeki beş yaş altı çocuklar arasında yetersiz beslenme oranının yüksek olması, Gazze'ye giren insani yardımın ihtiyacı olanlara ulaşamamasından kaynaklanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sınır kapılarının kapatılması

Gazze Şeridi'ndeki savaş, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail topraklarına eşi benzeri görülmemiş bir saldırı düzenleyerek çoğu sivil bin 189 kişinin ölümüne yol açmasıyla başladı.

İsrail, bu saldırıya karşılık Hamas’ı ‘ortadan kaldırma’ sözü vererek büyük bir saldırı başlattı. Hamas'a bağlı Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze Şeridi’nde çoğu sivil olmak üzere 36 bin 439 kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) Gazze Şeridi'nde beş yaşın altındaki 93 bin 400'den fazla çocuğu yetersiz beslenme açısından taramasının ardından, 7 bin 280'inin ciddi şekilde yetersiz beslendiği tespit edildi.

Yetersiz beslenme özellikle savaşın ilk aylarında bölgede kalan nüfusun çok az yardım aldığı kuzey Gazze Şeridi'nde yaygın.

Son haftalarda, yaklaşmakta olan kıtlık uyarılarının ardından gıda yardımının büyük bir kısmı sınır kapıları yoluyla aktarıldı.

Bebek Seyf o kadar bitkin görünüyordu ki zorlukla nefes alabiliyordu. Annesi Noha el-Halidi şunları söyledi:

Gece boyunca acı ve şişkinlik içindeydi. Onun için planlanan ameliyat ertelendi ve bu bağırsaklarının patlamasına neden olabilir.

Anne ekliyor:

Çocuklara vermek için yardımlardan gelenlere güveniyoruz ve bu onların sağlığını çok etkiliyor. Çünkü vücutlarına uyan süte alışkınlar.

El-Halidi, “Markette hiç süt yok” diyor gözyaşlarını tutmaya çalışarak.

El-Aksa Hastanesi'nde çocuk doktoru olan Hazım Mustafa, İsrail'in sınır kapılarını kapatmasının durumu daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

Refah Sınır Kapısı, İsrail 7 Mayıs'ta bir kara harekâtı başlatıp sınır kapısının kontrolünü ele geçirmeden önce Mısır'dan Gazze Şeridi'ne yardımların ana giriş noktasıydı.

O tarihten bu yana İsrail, Gazze Şeridi'ne hiçbir yardımın girmesine izin vermedi ve hiçbir yaralı ve hasta tedavi için dışarı çıkamadı.

Arkasında bir hastanın göğüs kafesinin röntgenini gösteren bir bilgisayar ekranı bulunan Dr. Mustafa, hastanın ‘işgalin gıda, özellikle de çocuklar için süt girişini yasaklaması nedeniyle ciddi zayıflık ve büyüme geriliği’ çektiğini söylüyor.

Dr. Mustafa, annelere, ‘çocukların sağlıklı olması ve doğru beslenmesi için bol miktarda süt vermeleri’ çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU