Trump'tan hapis tehdidi: "Kırılma noktasına geliriz"

Amerika, ikinci bir Kongre baskınından korkuyor

Trump, kaybetmesi halinde seçim sonuçlarını tanımayacağını da ima etmişti (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, hapse gönderilmesinin bir "kırılma noktası" olacağını söyledi.

Trump, ABD'nin muhafazakar medya kuruluşlarından Fox News'de pazar günü yayımlanan söyleşisinde, hapse girmekle ilgili bir sorunu olmadığını fakat destekçilerinin bu duruma epey tepki göstereceğini belirtti.

Geçen hafta görülen "sus payı" davasında suçlu bulunan Trump, hapse girmesi ihtimaline dair şunları söyledi: 

Benim için sorun yok ama halkın bunu kabul edeceğinden emin değilim. Halkın bunu kaldırmasının zor olacağını düşünüyorum. Sonuçta bir kırılma noktası var.

Fransız haber ajansı AFP, Trump'ın sözlerinin "kasımdaki seçimler öncesinde toplumsal kargaşa ve siyasi taciz olaylarından endişe duyulurken ülkede yankı bulacağını" yazdı.

Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Adam Schiff, 6 Ocak 2021'deki ABD Kongre baskınını hatırlatarak, Trump'ın şiddeti körüklediğini savundu. Schiff, CNN'de katıldığı programda şu ifadeleri kullandı:

Hapis cezası alırsa destekçilerini ayaklanmaya teşvik edeceğini söyleyerek açıkça tehditte bulunuyor. Bunun ölümcül sonuçlarını 6 Ocak'ta gördük.

77 yaşındaki Trump, New York'ta yargılandığı "sus payı" davasında, hakkındaki 34 suçlamanın hepsinden jüri tarafından perşembe günü suçlu bulunmuştu. Cumhuriyetçilerin lideri, böylelikle ülke tarihinde hüküm giyen ilk eski başkan oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakim Juan Merchan, jürinin kararını bildirmesinden sonra Trump'ın ceza duruşmasının 11 Temmuz'da görüleceğini duyurmuştu.  

Ancak Trump, "Bu rezalet ve hileli bir duruşmaydı. Ben masumum" demiş ve karara itiraz edeceğini söylemişti. Eski başkan, duruşma kapsamında kendisine getirilen konuşma yasağına da işaret edip, ülke tarihinde başka bir başkana böyle muamele yapılmadığını belirterek "Faşist bir devlette yaşıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden ise Trump'ın, kararın hukuksuz olduğunu söyleyerek sorumsuzca davrandığını belirtmişti.

Manhattan Bölge Savcılığı, porno oyuncusu Stormy Daniels'a 2016 başkanlık seçimleri sırasında yasadışı şekilde "sus payı" ödediği gerekçesiyle Trump hakkında 18 Mart 2023'te hukuki işlem başlatmıştı. 

Trump, 4 Nisan 2023'te New York'ta hakim karşısına çıkmış, kendisine yöneltilen 34 ayrı suçlamayı reddetmiş, iddiaları "siyasi cadı avı" diye nitelemişti.

Daniels, cumartesi günü Mirror'da yayımlanan söyleşisinde, "Trump gerçeklikten tamamen koptu. Derhal hapse atılmalı" demişti.


Independent Türkçe, AFP, Mirror

DAHA FAZLA HABER OKU