34 kez suçlu bulunan Trump krizi fırsata çevirdi

"Saatte en az 2 milyon dolar geldi"

Radikal sağcılar, hüküm kararının açıklanmasının ardından Trump Tower'ın önünde Cumhuriyetçilerin liderine destek için toplanmıştı (AFP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, sus payı davasında suçlu bulunduktan sonra neredeyse 53 milyon dolar bağış topladı.

Trump'ın seçim kampanyasından dün yapılan açıklamada, Trump'a yönelik jüri kararının perşembe günü açıklanmasının ardından saatler içinde 35 milyon dolar toplandığı belirtildi. 

Daha sonra bu miktarın cuma akşamı 52,8 milyon dolara yükseldiği ifade edildi.

Böylelikle Trump, ceza hükmünün ardından 24 saat içinde yaklaşık 53 milyon dolar bağış toplamış oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın ekibinden Chris LaCivita ve Susie Wiles, miktarın en az üçte birinin kampanyaya yeni katılan bağışçılardan geldiğini söyledi.

Kampanya'nın "ülkenin dört bir yanındaki vatanseverlerden büyük ilgi gördüğünü" belirten LaCivita ve Wiles, saate 2 milyon dolardan fazla bağış topladıklarını ifade etti.

Amerikan gazetesi New York Times (NYT), 5 Kasım'da düzenlenecek seçimlerde ABD Başkanı Joe Biden'ın şimdiye dek finansal açıdan daha avantajlı durumda olduğuna fakat Trump'ın son bağışlarla arayı kapattığına dikkat çekti.

Haberde paylaşılan bilgilere göre, son bağışlardan önce Biden'ın kampanyası yaklaşık 84 milyon, Trump'ınkiyse 49 milyon dolar nakde sahipti. 

77 yaşındaki Trump, New York'ta yargılandığı "sus payı" davasında, hakkındaki 34 suçlamanın hepsinden jüri tarafından suçlu bulunmuştu. Cumhuriyetçilerin lideri, böylelikle ülke tarihinde hüküm giyen ilk eski başkan oldu. 

Hakim Juan Merchan, jürinin kararını bildirmesinden sonra Trump'ın ceza duruşmasının 11 Temmuz'da görüleceğini duyurmuştu. 

Ancak Trump, kararın ardından yaptığı açıklamada "Bu rezalet ve hileli bir duruşmaydı. Ben masumum" demişti. Eski başkan, duruşma kapsamında kendisine getirilen konuşma yasağına da işaret edip, ülke tarihinde başka bir başkana böyle muamele yapılmadığını belirterek "Faşist bir devlette yaşıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Trump, sosyal medya platformu Truth Social'dan dün yaptığı açıklamada karara itiraz edeceğini de söylemişti.

Rakibi 81 yaşındaki Biden ise Trump'ın, kararın hukuksuz olduğunu söyleyerek sorumsuzca davrandığını belirtti. ABD Başkanı, Trump'ın da herkes gibi adil şekilde yargılandığını savundu. 

Manhattan Bölge Savcılığı, porno oyuncusu Stormy Daniels'a 2016 başkanlık seçimleri sırasında yasadışı şekilde "sus payı" ödediği gerekçesiyle Trump hakkında 18 Mart 2023'te hukuki işlem başlatmıştı. 

Trump, 4 Nisan 2023'te New York'ta hakim karşısına çıkmış, kendisine yöneltilen 34 ayrı suçlamayı reddetmiş, iddiaları "siyasi cadı avı" diye nitelemişti.


Independent Türkçe, AFP, New York Times, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU