İsrailli bir teknoloji firması, sağlık çalışanlarının hastaların gözünden görmesini sağlayan bir sanal gerçeklik uygulaması geliştirildi.
OtheReality şirketinin tasarladığı sanal gerçeklik gözlüğü, doktorlar ve sağlık çalışanlarının hastalarla empati kurmasını mümkün kılıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cep telefonuna yüklenen bir uygulamayla entegre çalışan cihaz sayesinde doktorlar, belirli senaryoları hastaların gözünden deneyimleyebiliyor.
Şirketin COO'su Yotvat Palter-Dycian, “Doktorun hastayı sorun olarak değil, bir problemle boğuşan bir kişi olarak görmesi gerekiyor" dedi.
Bar-İlan Üniversitesi'yle Şeba Tıp Merkezi'nin ortak çalışmasıyla geliştirilen sanal gerçeklik gözlüğü, ülkedeki çeşitli hastanelerde deneme amaçlı kullanılıyor.
Cihazın sağlık sektöründe önemli bir yeri olacağına inandıklarını söyleyen OtheReality'nin eş kurucularından Motti Neiger, şu ifadeleri kullandı:
Sağlık alanında empati eksikliğinin daha düşük hasta memnuniyetine, hastaların tıbbi talimatlara uymamasına ve hastaneye yeniden yatış oranlarının yükselmesine yol açtığını biliyoruz. Aynı zamanda daha fazla yanlış tedavi davasının yanı sıra sağlık personeli arasında memnuniyetsizliğin ve tükenmişliğin artmasına sebep oluyor.
Firmanın CEO'su Elik Almog, sanal gerçeklik gözlüğünün kontrollü bir ortamda denendiğini, doktorların ve sağlık çalışanlarının cihazı kullandıktan sonra deneyimlerini paylaştığını, böylelikle hastayla daha verimli iletişim kurmayı hedeflediğini belirtti.
Buna yönelik olarak cep telefonundaki uygulamada, cihaz kullanıldıktan sonra yaşanan deneyimlere dair birtakım sorular soruluyor.
Neiger, sanal gerçeklik gözlüğünü kullananların hasta açısından nelerin rahatsız edici olabileceğine ve bunlarla ilgili nasıl farklı davranışlar sergilenebileceğine dair bilgiler edinebildiğini söyledi.
Independent Türkçe, Times of Israel, OtheReality