Bilim insanları düşük gelirli ülkeler için 8 bin kez kullanılabilen batarya geliştirdi.
Lityum iyon bataryalar, enerji depolama alanında öne çıkmasına karşın zaman zaman patladıklarından dolayı tehlike arz ediyor. Ayrıca bu bataryaların geri dönüşümü kolay olmadığından bilim insanları daha çevreci seçenekler arıyor.
Hem ucuz hem çevre dostu bir batarya üretmeye çalışan İsveçli bilim insanları, çinko ve kağıt endüstrisinin yan ürünü ligninden yararlandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Temel sorunu dayanıklılık olan çinko bataryalar genellikle şarj gerektirmeyen alanlarda sıkça kullanılıyor fakat çok daha yüksek depolama kapasitesine sahip lityum iyon ürünler daha çok tercih ediliyor.
Bu sorun esasen çinkonun, elektrolit çözeltisindeki suyla reaksiyona girmesi sonucu bataryanın kullanılamaz hale gelmesinden kaynaklanıyor. Bunu çözmek isteyen araştırmacılar su içinde polimer tuz elektroliti (water-in-polymer salt electrolyte / WiPSE) adlı bir madde kullandı.
Energy & Environmental Materials adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmayı yürüten ekip çinko ve lignin içeren bataryalara WiPSE'yi ekleyince kararlılığın çok yüksek seviyeye çıktığını gözlemledi. Makalenin sorumlu yazarı Ziyauddin Khan şöyle diyor:
Hem çinko hem de lignin çok ucuz ve batarya kolayca geri dönüştürülebiliyor. Kullanım döngüsü başına maliyeti hesaplayınca, lityum iyon bataryalara kıyasla son derece ucuz hale geliyor.
İstikrarlı olmasının yanı sıra bu yeni batarya, 8 bin döngünün sonunda performansının yaklaşık yüzde 80'ini koruyabiliyor. Ayrıca birkaç saat içinde tükenen diğer çinko bataryaların aksine, şarjını bir hafta boyunca koruyor.
Bilim insanlarının ürettiği bataryalar pek büyük sayılmaz. Fakat ekip, temel iki maddenin bolca bulunması ve ucuzluğundan dolayı arabalarda kullanılabilecek bataryalar üretebileceklerini düşünüyor.
Araştırmanın diğer sorumlu yazarı Reverant Crispin "Düşük gelirli ülkelerin bizim yaptığımız hataları yapmaktan kaçınmasına yardım etmeyi görevimiz sayabiliriz" diyerek şöyle ekliyor:
Altyapılarını inşa ederken direkt yeşil teknolojiyle başlamaları gerekiyor. Sürdürülebilir olmayan teknolojiler kullanılmaya başlanırsa, bunları milyarlarca kişi kullanacak ve bir iklim felaketi yaşanacak.
Independent Türkçe, TechXplore, Interesting Engineering, Energy & Environmental Materials
Derleyen: Büşra Ağaç