Çin, Filipinli protestocuların filosunu engellemek için çok sayıda gemiyi Güney Çin Denizi'ne gönderdi.
Amerikan gazetesi New York Times (NYT), Pekin yönetiminin ihtilaflı Scarborough Sığı'na sahil güvenlik ve milis gemileri konuşlandırdığını yazdı.
"Deniz Milisleri" olarak adlandırılan bu birlikler, Çin donanması ve sahil güvenlik ekiplerine bağlı çalışıyor. Su toplarına sahip bu gemiler, operasyonlarda bölgeden uzaklaştırılması gereken gemilere tazyikli suyla müdahale edebiliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Güney Çin Denizi'ndeki gelişmeleri takip eden ABD merkezli SeaLight grubunun direktörü Ray Powell, Pekin'in bölgeye 5 sahil güvenlik gemisi ve 6 milis gemisi gönderdiğini belirtti.
Powell, ayrıca Scarborough Sığı'na yaklaşık 95 kilometre mesafede 25 milis gemisinin daha hazır şekilde beklediğini söyledi.
Filipin donanmasından yapılan açıklamada, eylemcilerin yer aldığı filoların tahliye edilmesi için bölgeye gemi gönderildiği belirtildi.
Filipinli aktivistler, yaklaşık 100 teknelik bir filoyla bugün erken saatlerde Scarborough Sığı'na doğru yola çıktı. Çoğu ahşap teknelerden oluşan filoda balıkçılar ve gazeteciler de yer alıyor.
Powell, Çin'in daha filolar harekete geçmeden hamle yaparak bölgeye gemi konuşlandırdığına işaret edip şunları söyledi:
Bu seferki durum kesinlikle bambaşka bir seviyede. Bence Çin Sahil Güvenliği, Filipinli aktivistlerin bölgeye çok yaklaşacağından endişeleniyor ve bu yüzden ciddi bir gücü buraya sevk ettiler.
Eylemi örgütleyen Atin Ito kuruluşunun liderlerinden aktivist Rafaela David, gemiler yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada "Uluslararası hukuk temelinde barışçıl bir misyonumuz var. Egemenlik hakkımızı savunacağız. Toprak bütünlüğümüzü korumak için provokasyona değil, kararlılığa yelken açacağız" demişti.
Scarborough Sığı, Güney Çin Denizi'nin doğusunda, Filipinler'in kuzeyindeki Luzon Adası'na yaklaşık 220 kilometre mesafede yer alıyor.
Filipinler'in "Panatag", Çinlilerin "Huangyan" adını verdiği sığlık üzerinde iki ülke de hak iddia ediyor. Ancak bölge 2012'den beri Pekin yönetiminin kontrolünde.
Çin Sahil Güvenliği'ne ait gemiler, 30 Nisan'da sığlıkta devriye görevi yapan Filipinler'e ait iki gemiye tazyikli su sıkmıştı.
Independent Türkçe, New York Times, AP