ABD istihbaratı, Navalni'nin ölümü konusunda Putin'i doğruladı

Avrupalı istihbaratçılar ve Navalni cephesi, değerlendirmeye katılmıyor

Protestocular, aktivistin ölümünün ardından başlattıkları eylemde, Londra'daki Rusya Büyükelçiliği binasına projeksiyon cihazıyla Navalni'nin fotoğrafını yansıtmıştı (Reuters)

ABD istihbaratı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aktivist Aleksey Navalni hakkında doğrudan bir ölüm emri vermediğini tespit etti.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Amerikalı istihbaratçılar, ülkenin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ), "Putin büyük ihtimalle Navalni'nin öldürülmesi için doğrudan emir vermedi" dedi. 

Haberde, bunun muhalif siyasetçinin ölümüyle ilgili gizemi daha da derinleştirdiği belirtildi.

WSJ, istihbarat değerlendirmesinin "Putin'in Navalni'nin ölümünden sorumlu olduğu yaklaşımını değiştirmediğini fakat Rus liderin o anda suikast emri vermediğini gösterdiğini" yazdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CIA, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü ve Dışişleri Bakanlığı'nın bu pozisyonda mutabık olduğu bilgisi paylaşıldı. 

Haberde, istihbarat kurumlarının veya ABD yönetiminin Navalni'nin ölüm sebebine ilişkin net bir sonuca varmadığı ifade edildi. 

Gazete, 17 devlet kurumundan oluşan İstihbarat Topluluğu'nun denetiminden sorumlu Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün yorum talebini reddettiğini bildirdi. Washington'daki Rusya Büyükelçiliği'nin de yorum talebine dönüş yapmadığı aktarıldı.

Diğer yandan kimliğinin açıklanmamasını isteyen Avrupalı istihbaratçılar, ABD'nin değerlendirmesinin isabetli olmadığını savundu. Kaynaklar, "Navalni'nin başına Putin'den habersiz bir şey geldiğine inanmanın gerçekçi olmadığını" belirtti.

Navalni'nin yardımcısı Leonid Volkov da ABD istihbaratının değerlendirmesini "safça" diye niteledi. Volkov, "Putin'in ne olup bittiğini bilmediğini savunanlar Rusya'da işlerin nasıl yürüdüğünü anlamıyor. Putin'in bundan haberdar olmadığı ve Navalni'nin öldürülmesine onay vermediği fikri çok saçma" dedi. 

Polonya hükümetine yakın düşünce kuruluşu Polonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün direktörü Slawomir Debski de şunları söyledi: 

Navalni siyasi açıdan çok değerli bir mahkumdu. Putin'in onun akıbetiyle yakından ilgili olduğu herkesçe biliniyor. Bunun planlanmayan bir ölüm olma ihtimali düşük.

 


Aleksey Navalni'nin ölümü

Navalni, Moskova'nın yaklaşık 1900 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Yamalo-Nenets Özerk Okrugu'ndaki hapishanede tutuluyordu. 

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri'nden 16 Şubat'ta yapılan açıklamada, 47 yaşındaki aktivistin hapishane avlusunda yürüyüşe çıktığı sırada bilincini kaybederek yere yığıldığı, olay yerine gelen sağlık ekiplerinin tüm müdahalelere rağmen Navalni'yi kurtaramadığı bildirilmişti.

Rus yetkililer, muhalif siyasetçinin ani ölüm sendromu nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Ukrayna askeri istihbarat şefi Kirilo Budanov ise Navalni'nin kan pıhtılaşması nedeniyle öldüğünü düşündüklerini belirtmişti. 

ABD Başkanı Joe Biden, olayın ardından doğrudan Putin'e yüklenerek "Navalni'nin ölümünden Putin sorumludur" demişti. Almanya, Fransa ve İsveç'in yanı sıra Letonya, Çekya ve Hollanda'dan yapılan resmi açıklamalarda da aktivistin ölümünden Kremlin sorumlu tutulmuştu. Moskova ise iddiaları yalanlamıştı.

Putin, Navalni'nin ölümüyle ilgili martta yaptığı açıklamada "Olan oldu. Bu üzücü bir olay" demişti.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU