IPSOS Araştırma Şirketi Türkiye CEO'su Sidar Gedik, katıldığı Habertürk'teki yayında seçim sonuçlarıyla değişen dengeler üzerine yaptıkları son araştırma hakkında konuştu.
Sidar Gedik, araştırma sonuçlarını 31 Mart seçimlerinden sonraki iki gün içerisinde (pazartesi ve salı günü) gerçekleştirdikleri görüşmelerle elde ettiklerini belirtti.
Toplamda 2 bin 29 kişiyle görüştüklerini, bunların online ve telefon görüşmeleriyle gerçekleştiğini ifade eden Gedik, "Seçime katılım oranı yaklaşık yüzde 78,5. Bizim örneklemimizin de yine yaklaşık yüzde 78,5'i (1521 kişi) o seçimde oy kullananlardan, yüzde 21,5'i de oy kullanmayanlardan (431 kişi) oluşuyor" dedi.
Toplamda yüzde 95 güven aralığında bulunan araştırma sonuçlarının, artı-eksi 2,2'lik bir yanılma payına sahip olduğunu belirten Gedik, bugün inceleyeceğimiz rakamların bu güven aralığında olduğunu ifade etti.
Araştırmanın sonuçlarına göre:
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanan AK Parti seçmeninin yüzde 84'ü bu seçimlerde de oy kullanmış, yüzde 16'sı sandığa gitmemiş
CHP seçmeninin yüzde 10'u oy kullanmaya gitmemiş
Geçen seçimlerde oy kullanıp bu seçimlerde oy kullanmayan seçmenlerin yüzde 26'sını AK Parti seçmeni oluşturuyor.
Emekli ve işsizler 'chp', ev hanımları 'ak parti' dedi
Araştırmada çalışma durumlarına göre oy dağılımları da belirlendi. Elde edilen sonuçlar şöyle:
Çalışanların yüzde 38'i CHP'ye, yüzde 33'ü AK Parti'ye oy verdi.
Emeklilerin yüzde 58'i CHP'ye, yüzde 21'i AK Parti'ye oy verdi.
Ev hanımlarının yüzde 43'ü AK Parti'ye, yüzde 32'si CHP'ye oy verdi.
İşsizlerin yüzde 45'i CHP'ye, yüzde 27'si AK Parti'ye oy verdi.
Katılımcılar Türkiye ekonomisinin çok kötü gittiği konusunda neredeyse hemfikir.
Katılımcıların oy verme tercihlerinde etkili olan gündem başlıkları sıralamasında ise ekonomi ve enflasyon ilk 2 sırada yer aldı
Ankette katılımcıların gelecek beklentileri de soruldu. AK Parti seçmeninin yüzde 33’ü CHP seçmenin yüzde 35’i gelecekten umutlu. Bu oran yüzde 14’le İYİ Parti seçmeninde en düşük çıktı.
Independent Türkçe