“Ezidi Soykırımı Günü” resmen kabul edildi

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, parlamentonun 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırımı Günü” olarak kabul ettiği kararı onayladı

Ezidi Soykırımı Günü resmen kabul edildi / Fotoğraf: AA

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Parlamentosu'nun 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırım Günü” olarak ilan eden kararı, IKB Başkanı  Neçirvan Barzani tarafından imzalandı. 

Kararda,  IŞİD tarafından Ezidilere karşı uygulanan katliamın soykırım ve insanlığa karşı işlenmiş suçlar niteliğinde olup uluslararası suçlar kapsamında olduğu belirtildi.

Kararda, soykırım kurbanlarının verilecek tazminatın sorumluluğunun Irak Federal Devleti’nin sorumluluğunda olduğu kaydedildi.
 

Ezidiler
Ezidi Soykırımı Günü resmen kabul edildi / Fotoğraf: AA


“Kaçırılan 6 bin 417 Ezidi’den, 3 bin 515 kişi kurtarıldı”

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan Irak Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi İşleri Daire Başkanı Hayri Bozan, IKB’nin katliamı soykırım olarak tanımasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Ezidi temsilci Bozan, “Başkan Barzani’ye çabalarından dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bizim için çok önemli bir karar. Hiçbir halk katliamlara maruz kalmamalı. Katliamların tekrarlanmaması için dünya ülkelerine çağrımız Ezidi soykırımını kabul etmeleridir” ifadelerini kullandı. 

Bozan, Irak merkezi hükümetinin de Ezidi katliamını soykırım olarak kabul etmesini beklediklerini kaydetti.
 

Hayri Bozan
Ezidi temsilci Hayri Bozan / Fotoğraf: Independent Türkçe


Uluslararası kamuoyuna Ezidilere daha fazla yardım çağrısında bulunarak, IŞİD’in elinden kurtarılan Ezidilere ait son rakamları paylaşan Bozan, şu bilgileri verdi:

Elimizdeki verilere göre toplamda 6 bin 417 Ezidi, IŞİD teröristleri tarafından kaçırıldı.

Şimdiye kadar 3 bin 515 kişi kurtarıldı, 2 bin 902 kişi ise hala ellerinde.

Kurtarılan 3 bin 515 kişinin bin 190’ı kadın, 339’ü yetişkin erkek, bin 36’sı kız çocuk ve 948 kişi de erkek çocuktur.


“Karar cesur ve yerinde bir adım”

Ezidi toplumundan Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Azad Barış da Irak Kürdistan Bölgesi’nin 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırımı Günü” olarak kabul etmesini "tarihi bir mesuliyet" olarak niteledi. Kararı "cesur ve yerinde bir adım" olarak gördüklerini ifade eden Barış, beklentilerini şöyle sıraladı:

Sayın Neçirvan Barzani’nin 73'üncü Ezidi fermanını yasa yoluyla jenosit olarak kabul onaylaması önemlidir ama aynı zamanda bu meselenin bir avukatı gibi bütün dünyanın bunu kabul etmesi için de var gücüyle çalışmalıdır.

Dünyanın bunu kabul etmesi için attığı önemli adımı bilince çıkararak, hem kendi adına hem de Ezidiler adına elçilik yapmalıdır.

 

Ezidiler
IŞİD'in 2014 Şengal katliamı soykırım olarak kabul edildi / Fotoğraf: AA


Ermenistan’da Ezidi Soykırımı’nı tanımıştı

17 Ocak 2018’de Ermenistan Parlamentosu da 2014 yılında IŞİD tarafından Ezidilere yönelik gerçekleştirilen katliamları "soykırım" olarak tanımıştı.

Parlamentonun tanıdığı tasarının karar metninde şu ifadelere yer verilmişti:

Ermenistan, insan hakları savunması, BM Sözleşmesi’nde dahil edilen hedef ile ilkelerine sadakatini yeniden teyit ederek, uluslararası toplumun soykırım suçunu önleme ve cezalandırma çabalarını, devletlerin milli ve dini azınlıklarının haklarına saygı duyma yükümlülüklerini önemseyerek, Ermenistan’ın ve Ermeni halkının soykırımları önleme yönelik mücadelede taahhüdünü vurgulayarak, 2014’te Irak’ta terör örgütlerinin kontrol altında bulunan bölgelerde Ezidi halkına uyguladığı soykırımı tanıyor ve şiddetle kınıyor.


IŞİD, 3 Ağustos 2014'te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresini işgal ederek yaklaşık 2 bin Ezidi Kürt’ü katletmiş, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 417 kişiyi de kaçırmıştı.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU