Karar yazarı Hakan Albayrak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin AK Parti’den istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Serok Ahmet” ifadesiyle seslenmesinin ardından ifadenin hikâyesini köşesine taşıdı.
Albayrak, “Biji Serok Ahmet” başlıklı köşe yazısında Davutoğlu’na söylenen “Serok Ahmet” ifadesinin eski başbakanın 2015 ve 2016’daki Diyarbakır ziyaretlerinde ortaya çıktığını söyledi:
Hatırlayalım:
Ocak 2015.
Ahmet Davutoğlu AK Parti’nin genel başkanı ve başbakan.
AK Parti Diyarbakır İl Kongresi’ne katılıyor.
Kongre salonunda Kürtçe bir afiş: “Denge bıratı, Serokwezir Davutoğlu” (Kardeşliğin sesi, Başbakan Davutoğlu)
Kongre salonundaki partililerin Kürtçe tezahüratı: “Serok Ahmet” (Başkan Ahmet)
Yeni Türkiye’de Kürtçe serbest ve AK Partili Kürtler genel başkanlarını / başbakanlarını Kürtçe selamlıyor, Türk-Kürt kardeşliğine bağlılıklarını Kürtçe ifade ediyor; bunda bir fenalık var mı?
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İfadenin bölücülük olamayacağını belirten Albayrak, şöyle devam etti:
Davutoğlu 2016’nın nisan ayında Diyarbakır’ı tekrar ziyaret ettiğinde sokaklarda da “Serok Ahmet” ve “Biji Serokwezir Ahmet” (Yaşasın Başbakan Ahmet) tezahüratıyla karşılaşıyor; hendek terörünün ve o terörle mücadelenin orta yerinde.
Kürtleri ‘halk ayaklanması’na çağıran PKK’ya inat, bölücü terörle mücadelenin başını çeken Davutoğlu’na ‘Bizim temsilcimiz onlar değil sizsiniz’ manasında Kürtçe “Serok” ve “Serokwezir” diye seslenilmesine bölücülük, Kürtlerden böyle bir teveccüh görüyor diye Davutoğlu’na da bölücü nazarıyla bakabilmek için çok ama çok ters bir bakış açısına sahip olmak gerek.
Albayrak, Bahçeli’yi de şöyle eleştirdi:
Davutoğlu’nu “Serok” diye anınca onu tahkir etmiş olduklarını düşünenler, aslında Kürtçe’yi tahkir ediyorlar ve Kürtleri incitiyorlar.
Hangi akla hizmettir bu?
Bölücülükle mücadeleyi vazeden akla hizmet olmadığı kesin.
Independent Türkçe