6 yıl daha sürecek Putin iktidarının dünya ve Rusya için nasıl sonuçları olacak?

Rusya'ya en uzun hükmeden lider unvanını Josef Stalin'den alma yolunda

1952'de doğan Putin, 2000'den beri ülkenin lideri (AA)

Rusya Federasyonu'nda yapılan devlet başkanı seçiminde üçüncü ve son güne girildi. Merkez Seçim Komisyonu dün katılım oranının yüzde 50'yi geçtiğini açıkladı. Seçime dair ilk sonuçlar bu akşam 9'dan itibaren verilmeye başlanacak.

Asıl sonuçsa şimdiden belli: Vladimir Putin bir kez daha kazanarak 5. dönemine başlayacak. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ) "6 yıl daha sürecek Putin iktidarının dünya ve Rusya için nasıl sonuçları olacak?" sorusuna yanıt arayan bir haberi bugün yayımladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Vladimir Putin'in beşinci dönemini domine eden şey, muhtemelen Ukrayna'daki savaş ve Rusların savaşa desteğini güvenceye almak olacak" ifadesiyle başlayan haberde uzmanların görüşlerine yer verildi. 

24 yılın ardından 6 sene daha iktidarını sürdürecek Putin'in Rusya'ya en uzun hükmeden lider unvanını Josef Stalin'den alma yolunda olduğu hatırlatıldı. Muhalefetin susturulduğu ve savaş karşıtlarının eylemlerinin yeni kanunlarla engellendiği vurgulandı. 

WSJ, seçimler formalite niteliğinde olsa da Putin'in farklı bir galibiyetle elini güçlendirmek istediğini bildirdi. Avrupa Parlamentosu Think Tank'in bu ay yayımladığı raporda kullandığı ifadeler aktarıldı:

Bu, Putin'in mirasını ve saldırı savaşını meşrulaştırır, kalan muhalaefi daha da marjinalize eder, gelecek 6 yıl boyunca Putin'in kontrolsüz bir şekilde vizyonunu uygulamasını sağlar.

Resmi sonuçlara göre 2018'de gerçekleşen son devlet başkanlığı seçiminde katılım oranı yüzde 67,5'ken pusulaların yüzde 77'sinde Putin'in adının altı işaretlenmişti. Kremlin artık daha da fazlasını hedefliyor. 

Muhalif Yabloko Partisi'nden Boris Vişnevski, Putin'in "geleneksel seçim sonrası açık çekini" istediğini söylüyor. 

Washington merkezli Birleşik Devletler Barış Enstitüsü'nden Angela Stent, Ukrayna savaşına işaret ediyor:

Bence bu seçimde mesele şu: 'Bu, milli bir savaş ve Rusya'nın toprak bütünlüğüyle dünyadaki rolünü sürdürmeye yönelik bir varoluş savaşı veren bir milletin lideri.' Verdiği tüm sinyaller savaşı sürdüreceğini gösteriyor.

Seçim sonrasında muhaliflerin tutuklanacağı bir ortam bekleyenler de var. ABD merkezli Avrupa Politika Analizi Merkezi'nden (CEPA) Andrei Soldatov da seçimden sonra özgürlüklerin aylar boyunca askıya alınmasından endişeli olanlardan.

Soldatov "Rus istihbaratı ve güvenlik birimlerinin aşırı agresif bir şekilde aktivitelerini artırdığını son dönemde görüyoruz. İşin ucunda siyasi istikrar olduğu için her şey meşru, buna siyasi rakiplerin öldürülmesi ve yurtdışındaki saldırılar da dahil" de diyor. 

Rusya seçimleri

Rusya'nın ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de devlet başkanı seçimi için sandık başına gidildi (AA)​​​​​​


Ekonomi konusundaysa Putin'in yaptırımların etkisini hissettirmemeye çalışmayı sürdürmesi bekleniyor. Eskiyen altyapının yenilenmesi ve yoksulluğa karşı milyarlarca dolara denk gelen paralar harcanması gündemde. 

Evlatlarını savaşa gönderen yoksul halk kesimlerinin durumlarının iyileştirilmesi için zenginlere daha fazla vergi konacağı konuşuluyor. 

Putin devlet televizyonunda çarşamba yayımlanan röportajda bu sinyalleri verirken Ukrayna savaşında yer alanların oluşturulacak yeni elit kesimde yer alacağını da vurguladı:

Gerçek elitler, Rusya'ya hizmet eden herkestir; işçiler, savaşçılar; güvenilir, kendini kanıtlamış, Rusya'ya bağlılığını kanıtlamış değerli kişilerdir.

Bu ekonomik söylemleri, boş seçim vaatleri olarak görenler de var.

Seçim sonrasında seferberlik ilan edilerek asker toplanması bekleniyor. Eylül 2022'de 300 bin erkeğe gönderilen celp, onbinlerce kişinin ülkeden kaçmasına neden olmuştu. WSJ'ye konuşan uzmanlar, bundan sonra böylesi bir celpten önce sınırın kapatılması gibi tedbirlerin alınacağını savunuyor.

Birleşik Devletler Barış Enstitüsü'nden Angela Stent, "Benzer bir direncin gelecek birkaç ay içinde sergilenmeyeceğine dair herhangi bir kanıt yok. Anketlerde Rusların çoğunluğunun savaşı desteklediği görülse de babalar, kardeşler ve oğulların çatışmaya gönderilmesi başka bir şey" diyor. 

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU