Letonya Dışişleri Bakanı, Vladimir Putin'i Avrupa'daki saldırganlığından caydırmak üzere Britanya Ordusu'nun zorunlu askerliği düşünmesi gerektiğini öne sürdü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Krisjanis Karins, Rusya'ya karşı savunma yapmanın tek yolunun yurttaşların ön saflarda savaşmak üzere kısa sürede askere alınmasını içeren bir "topyekün savunma" modelini düşünmesi olduğunu iddia etti.
Bu gelişme, Britanya Ordusu'nun başındaki General Sör Patrick Sanders'ın, Rusya'ya karşı gelecekteki bir savaşta Birleşik Krallık'ın (BK) mücadele etmesi için vatandaş ordusuna ihtiyacı olduğunu iddia etmesinin ardından geldi.
The Sunday Telegraph'a konuşan Karins, "Zorunlu askerliği şiddetle tavsiye ediyoruz" dedi.
Sivil toplumun tüm kesimlerini kapsayan ve topyekün savunma diye adlandırdığımız bir sistem geliştiriyor ve bunu ayrıntılarıyla anlatıyoruz.
Letonya Dışişleri Bakanı ayrıca önümüzdeki yıllarda Britanya'nın kendisini korumak için diğer NATO müttefikleriyle birlikte savunma harcamalarını artırması gerekeceğini söyledi.
Karins, Britanya'nın savunma harcamalarını ekonominin büyüklüğünün bir ölçüsü olan gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3'üne çıkarmasının "kaçınılmaz" olduğunu da sözlerine ekledi.
Birleşik Krallık Savunma Bakanı Grant Shapps bu artış için çağrıda bulunurken, Sunak ekonomik koşullar uygun olduğunda savunma harcamalarını GSYH'nın yüzde 2,5'ine çıkarmak istediğini söylemişti.
Shapps ayrıca Britanya'nın "savaş sonrası dünyadan savaş öncesi dünyaya" geçmekte olduğu uyarısında bulunmuştu. Buna rağmen hükümetin halihazırda yaklaşık 74 bin tam zamanlı asker seviyesinde olan ordu mevcudunu artırma gibi bir planı yok. Bu sayı, 2006'da 102 binden düşmüştü.
Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey ocakta, NATO'nun Rusya'yla savaşa girmesi halinde BK'nin orduya zorunlu askerlik getireceği yönündeki söylemlerin "saçmalık" olduğunu söylemişti.
Ayrıca 10 Numara (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -ed.n.) da zorunlu askerliğin düşünüldüğü yönündeki iddiaları reddetmiş ve Birleşik Krallık Ordusu'nun "gönüllü bir güç olma geleneğini" değiştirmeye yönelik "hiçbir plan" olmadığını belirtmişti.
Britanya Ordusu, I. ve II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında askerleri zorunlu olarak askere aldı ancak 364 yıllık tarihinin büyük bir bölümünde tamamen gönüllü bir güç oldu.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak
© The Independent