Almanya ve İsveç'ten sonra Birleşik Krallık'ta da "savaşa hazırlık" çağrısı

"Düzenli ordular savaşı başlatır, vatandaş orduları savaşı kazanır"

Birleşik Krallık 2024'te savunma harcamalarını milli gelirin yüzde 2,5'inin üstüne çıkarmayı planlıyor (Reuters)

Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı Patrick Sanders, Rusya'yla olası bir savaşa karşı sivillerin silahlandırılması ve eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Londra'da gerçekleşen Uluslararası Zırhlı Araçlar Konferansı'nda bir konuşma yapan Sanders, Birleşik Krallık ordusunun 76 bin olan asker sayısını üç yıl içinde 120 bine çıkarması gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun da yeterli olmayacağını belirten Sanders, olası bir savaş durumunda faaliyete geçirilmek üzere "vatandaş ordusu" oluşturulması gerektiğini savundu.

Sanders, "Ukrayna'da vahşi şekilde ortaya konduğu gibi, düzenli ordular savaşı başlatır, vatandaş orduları savaşı kazanır" diye konuştu.

Britanyalı general ayrıca, gelecek yıllarda topraklarında savaş yaşanabileceği endişesiyle hazırlık adımları atan İsveç'in takip edilmesi gereken bir örnek olduğunu öne sürdü.

İsveçli yetkililer geçen haftalarda tüm vatandaşları olası bir savaşa hazır olmaya çağırmış, Sivil Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'ndan peş peşe gelen açıklamalar ülke kamuoyunda tartışma yaratmıştı.

Benzer şekilde Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da Rusya'yla savaşa hazır olunması gerektiği yönünde bir açıklama yapmıştı.

Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı Sanders'ın açıklamaları adada yankı yaratırken, Başbakan Rishi Sunak'ın ofisinden de konuyla ilgili bir açıklama geldi.

Sunak'ın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "Britanya ordusu gönüllü bir güç olma geleneğine sahip ve bunu değiştirmeyi düşünmüyoruz. Varsayımsal savaşlar hakkında konuşmak faydalı değil" ifadelerine yer verildi.


Independent Türkçe, RT, Kyiv Independent

DAHA FAZLA HABER OKU