İsrail, aleyhinde dava açılmasına izin veren bir yasayı geçirerek Filistin Yönetimi üzerindeki baskıyı artırdı

Gazze’yi yönetecek olası kişiler arasında Filistin İstihbarat Servisi Başkanı’nın da adı yer alıyor

Hamas tarafından rehin alınan İsraillilerin aileleri 7 Mart’ta Londra’daki İsrail Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenlendi / Fotoğraf: AFP

İsrail, Knesset’te ‘terör mağdurları ve terör saldırılarında’ ölenlerin yakınlarının Filistin Yönetimi hakkında yüz milyonlarca dolarlık tazminat davası açmasına izin veren ve fiilen iflas tehdidinde bulunan bir yasayı geçirerek, yönetim üzerindeki baskısını artırdı.

Bu adım, İsraillilerin savaş sonrasında Gazze’yi yönetme yetkisine sahip olacak olası yetkililerin isimlerini öne sürdüğü bir dönemde atıldı.

Knesset, Filistinlilerin gerçekleştirdiği silahlı operasyonlardan zarar gören İsraillilere, Filistin Yönetimi’ne karşı tazminat davası açma fırsatı sağlayan yasayı dün kabul etti.

Hükümet koalisyonu ve muhalefetten 19 milletvekilinin desteklediği ve sadece iki Arap milletvekilinin ret oyu verdiği yasa, Yüksek Mahkeme tarafından durdurulmadığı takdirde, Resmi Gazete’de yayınlanır yayınlanmaz yürürlüğe girecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu yasa, bazı uzman ve güvenlik teşkilatlarından yetkililerin, bu adımın Filistin Yönetimi’ni ‘halihazırda kötü durumda olan ekonomisine büyük zarar vereceği ve onu iflasa sürükleyeceği’ yönündeki uyarısına rağmen kabul edildi.

Söz konusu yasa, İsrail’in Gazze Şeridi’ni geçici olarak idare etmek için Filistin Yönetimi’ndeki yetkilileri kullanmayı düşündüğü bir zamanda kabul edildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant’ın öne sürdüğü isimler arasında, Filistin İstihbarat Servisi Başkanı ve aynı zamanda Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a olası bir alternatif olan Macid Farac’ın adı da yer alıyor.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’a göre Tel Aviv, Gazze Şeridi sakinlerini yönetmek ve bölgeye giren insani yardımları dağıtmaktan sorumlu olacak bir mekanizma kurmak için Filistin Yönetimi’nden yardım almayı düşünüyor.

Öte yandan Gazze’ye yardım taşıyan ilk gemi, kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olan, kuşatma altındaki halka yardım dağıtımını yoğunlaştırma çabaları kapsamında, dün sabah Larnaka limanından, Gazze Şeridi’ne doğru yola çıktı.

İspanyol yardım kuruluşu Open Arms’a ait olan gemiyle Gazze’ye taşınan yardımlar, World Central Kitchen organizasyonu tarafından dağıtılacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU