Kanada'daki Ukrayna askerleri anıtı söküldü

Anıt, son yıllarda saldırıların hedefi haline gelmişti

2020'de anıtın üzerine sprey boyalarla "Nazi Savaş Anıtı" ifadeleri yazılmıştı (Google Earth)

Kanada'da II. Dünya Savaşı'nda Nazi birlikleriyle beraber savaşmış Ukraynalı askerler anısına dikilen anıt, yıllardır devam eden tepkilerin ardından kaldırıldı.

Ontario'da yer alan özel mülk statüsündeki St. Volodimir Ukrayna Mezarlığı'ndan bulunan anıt mezarın cumartesi günü kaldırıldığı duyuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1988'de dikilen anıt, Waffen-SS Galiçya Birliği'nde görevli askerlerin anısına inşa edilmişti. Gönüllü askerlerden oluşan birlik Nazi subaylarının kumandasında savaşa katılmıştı.

Ontario'daki anıt uzun yıllar boyunca Kanada'daki Ukraynalılarla Polonyalı ve Yahudi toplulukları arasında gerilime neden olmuştu. 

Birçoğu 1933'teki kıtlık sırasında Ukrayna'yı terk eden ve Sovyetler Birliği karşıtı fikirler taşıyan Kanada'daki Ukraynalılar anıta sahip çıkarken, ülkedeki Yahudi ve Polonyalı gruplar anıtın bir Nazi birliğine övgü niteliği taşıdığını savunmuştu.

Mezarlık yönetiminden yapılan açıklamada, anıtın "onarım için" kaldırıldığı belirtildi.

Son yıllarda anıta yönelik birçok saldırı gerçekleştiğini hatırlatan mezarlık yönetimi, "Son dönemde, vandallar anıta ciddi hasarlar verdi. Birlikteki askerlerin torunlarına danışıldıktan sonra onarımını gerçekleştirmek için anıtı sökmeye karar verdik" dedi.

Anıtın olduğu yere ayrıca, "Onarım için kaldırıldı" yazılı bir tabela da kondu.


Ancak Ontario'daki Yahudi topluluğunun önde gelen isimlerinden Haham Stephen Wise, anıtın kalıcı olarak kaldırıldığını öne sürdü.

Wise, "Geri dönmeyecek. İnsanlar sorumsuz şekilde anıtın tekrar dikileceğine ilişkin yazılar koyuyorlar ama öyle olmayacak" ifadelerini kullandı.

Anıtın kaldırılma kararının uzun ve zor tartışmaların ardından alındığını belirten Wise, "Bu anıtın farklı gruplar için neyi temsil ettiğini ve nasıl ilerleyebileceğimizi konuştu. Haklarını vermek gerekirse, bizi duydular, dinlediler ve konu nihayet çözüldü. Uzun bir mücadeleydi ama günün sonunda mutluyum. Nazi anıtının Kanada topraklarına ait olduğuna inanmıyorum" ifadelerini kullandı.

Nazi anıtının kaldırılması Kanada'nın savaş sonrasında Ukraynalı milliyetçilere kapı açma politikasını da yeniden gündeme taşıdı.

II. Dünya Savaşı sonrasında binlere Ukraynalı, Kanada'ya taşınmıştı. Ancak bu kişilerin Nazilerle bağlantısı Soğuk Savaş koşullarında gözardı edilmişti.


Independent Türkçe, Guardian, National Post

DAHA FAZLA HABER OKU