FBI Direktörü Wray: "Sınırımızda IŞİD'le bağlantılı insan kaçakçıları var"

Örgütün adının geçtiği son insan kaçakçılığı operasyonunda Türkiye'den bilgi talep edilmişti

Resmi rakamlara göre, 30 Eylül'de biten 2023 mali yılında Meksika sınırından ABD'ye kaçak giren 2,5 milyon kişi yakalanmıştı (Reuters)

FBI Direktörü Christopher Wray, ABD'nin güney sınırından ülkeye kaçak insan sokan bir çetenin muhtemel IŞİD bağlantısından çok endişelendiklerini söyledi.

Wray, ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato'da dün yaptığı açıklamada, adını paylaşmadığı bir insan kaçakçılığı çetesinin IŞİD'le bağlantılı çalıştığını öne sürdü. 

Oturumda Cumhuriyetçi Florida Senatörü Marco Rubio, son üç yılda milyonlarca kişinin kaçak yollardan ABD'ye girdiğine dikkat çekerek, Wray'e insan kaçakçılığı ağlarının "IŞİD ya da diğer terör örgütleriyle bağlantılı kişiler tarafından yönetildiğine dair bilginiz var mı?" diye sordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FBI direktörü, net bir çetenin adını veremeyeceğini belirterek soruyu "IŞİD'le bağlantılı olan ve bizi endişelendiren özel bir ağ var" diye yanıtladı.

Wray, bu ağdaki bazı faaliyetlerin yabancı ülkelerde IŞİD'le bağlantılı şekilde yürütüldüğünü savunarak, "Bu konuyu araştırmak için ortaklarımızla birlikte büyük çaba harcıyoruz. Tam olarak neyi hedeflediklerini bulmaya çalışıyoruz" dedi. 

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, ağustostaki haberinde 10'dan fazla Özbek vatandaşının IŞİD'le bağlantılı bir insan kaçakçısı tarafından ülkeye sokulduğunu yazmıştı

Haberde, FBI'ın IŞİD'le bağlantılı olduğu savunulan insan kaçakçısının Türkiye'de tutuklu bulunduğunu tespit ettiği, bunun üzerine Türk yetkililerle temasa geçerek bilgi istediği ileri sürülmüştü. 

CNN'e konuşan ve kimliklerini paylaşmayan kaynaklar, Türk yetkililerden konuyla ilgili ABD'deki soruşturmaya fayda sağlayabilecek bilgilerin edinildiğini öne sürmüştü.

Cumhuriyetçi Teksas Senatörü John Cornyn, oturumda bu olayı gündeme getirince FBI direktörü, "Bu çok endişelendiğimiz bir tehdit" dedi. 

Wray, konuyla ilgili incelemelerin sürdüğünü belirtirken, kapalı bir oturumda gelişmelerle ilgili daha fazla bilgi paylaşabileceğini belirtti.


Independent Türkçe, New York Post, ABC News

DAHA FAZLA HABER OKU