Wes Anderson ilk Oscar'ını almaya neden gitmedi?

Sinemacı son 22 yılda 8 kez Oscar'a aday gösterilse de daha önce hiç kazanamamıştı

(AFP)

Son 22 yıl boyunca 8 kez aday gösterildikten sonra Wes Anderson nihayet pazar gecesi gerçekleştirilen Oscar Ödülleri'nde ilk Akademi Ödülü'nü kazandı ancak ödülü almak için orada değildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Roald Dahl'ın 1977 tarihli aynı adlı öyküsünün 39 dakikalık bir uyarlaması olan kısa filmi Şeker Henry'nin İnanılmaz Öyküsü (The Wonderful Story of Henry Sugar) En İyi Kısa Film ödülünü kazandı. Filmde Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Sör Ben Kingsley, Dev Patel ve Richard Ayoade rol alıyor.

Anderson ödülünü almak üzere Dolby Tiyatrosu'na gelmedi çünkü kendisi adına okunan açıklamaya göre Almanya'da yeni bir film çekiyordu.

Eğer orada olabilseydim Roald Dahl'ın ailesine, Netflix ekibine, Benedict, Ralph, Ben Kingsley, Dev, Richard, Bob, Adam, Jeremy, John, Jim, Rich, Jim, Polly ve daha fazlasına (Steven Rales'la birlikte) 'Teşekkür ederim' derdim.

Wes Anderson, sık sık birlikte çalıştığı aktör arkadaşı Owen Wilson'a saygılarını sundu. Wilson, Anderson'ın çıkış yaptığı ilk filmi Bottle Rocket, Çılgın Liseliler (Rushmore) ve Tenenbaum Ailesi (The Royal Tenenbaums) da dahil birçok filminin ortak senaristi olmasının yanı sıra bu projelerde rol de almıştı.

Ayrıca şunu da söylemek isterdim: 18 yaşındayken Teksas Üniversitesi'nde ders arasında bir koridorda Owen Wilson'la tanışmamış olsaydım, bu gece kesinlikle bu ödülü alamazdım. Ancak ne yazık ki Steven ve ben Almanya'dayız. Yarın sabah erkenden yeni filmimizin çekimlerine başlıyoruz, bu yüzden ödülü alamadım ya da bunları söyleme şansım olmadı.

American Fiction'ın yıldızı Issa Rae ve ABD'li komedyen Ramy Youssef, sinemacı adına ödülü almak üzere sahnedeydi.
 

Issa Rae, Ramy Youssef
Issa Rae ve ABD'li komedyen Ramy Youssef, Anderson adına En İyi Kısa Film ödülünü kabul etti (AFP)


Kendine özgü görsel tarzı ve pastel renk paletlerini kullanmasıyla tanınan Anderson, ilk Akademi Ödülü adaylığını 2001'de Tenenbaum Ailesi'yle En İyi Özgün Senaryo dalında almıştı.

2009 yapımı Yaman Tilki (Fantastic Mr. Fox) ve 2018 yapımı Köpek Adası'yla (Isle of Dogs) En İyi Animasyon Film dalında, 2012 yapımı Yükselen Ay Krallığı'yla (Moonrise Kingdom) En İyi Özgün Senaryo dalında olmak üzere Akademi'den başka adaylıklar da almıştı.

En fazla adaylık getiren 2014 yapımı Büyük Budapeşte Oteli'yle (The Grand Budapest Hotel) En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo dallarında aday gösterilen Anderson, film ödüllerinde sadece Şeker Henry'nin İnanılmaz Öyküsü'yle zafer kazanabildi. 

Bu yılki Oscar sırasıyla 13, 11 ve 10 adaylık kazanan Oppenheimer, Zavallı Şeyler (Poor Things) ve Martin Scorsese'nin Dolunay Katilleri'nin (Killers of the Flower Moon) kıyasıya rekabet ettiği bir gece oldu.

Beklendiği gibi Christopher Nolan'ın atom bombası konulu epik filmi rakiplerini sildi süpürdü ve Nolan, Murphy ve Robert Downey Jr. filmdeki rolleri sayesinde ilk Akademi Ödüllerini kazandı. Geceye 13 adaylıkla başlayan film, 7 ödülle ayrıldı.

Gecenin diğer büyük galipleri arasında Emma Stone'un aldığı En İyi Kadın Oyuncu da dahil olmak üzere 4 Oscar kazanan Yorgos Lanthimos'un Zavallı Şeyler'i de vardı.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU