Suudi Arabistan’da 2024 Ramazan Umre güvenlik planı açıklandı

Korgeneral Bassami, İçişleri Bakanı Prens Abdulaziz bin Suud bin Naif tarafından onaylanan güvenlik planının, beş ana ekseni içerdiğini belirtti

Suudi Arabistan Güvenlik Güçleri liderleri Ramazan ayı boyunca uygulanacak Umre güvenlik planını açıklıyor  / Fotoğraf: SPA

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, entegre bir sistem kapsamında, Ramazan ayı boyunca Umre yapan ‘Allah’ın misafirlerine’ hizmet vermeye hazır olduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre Kamu Güvenliği Direktörü Korgeneral Muhammed El-Bassami, dün Mekke’de düzenlediği basın toplantısında 2024 Ramazan Umre güvenlik planını açıkladı.

Korgeneral Bassami, İçişleri Bakanı Prens Abdulaziz bin Suud bin Naif tarafından onaylanan güvenlik planının, beş ana ekseni içerdiğini belirtti.

Planın güvenlik, kalabalık kontrolü, trafik yönetimi, insani yardım ve hizmet kuruluşlarına yardım gibi çeşitli alanları kapsadığını da dile getirdi.

Bassami, İçişleri Bakanlığı’nın her yıl geçmiş sezonlara ait planları gözden geçirerek tüm saha ve istatistik raporlarını incelediğini, operasyonel süreçleri değerlendirdiğini ve yeni sezonun gereksinimlerine göre güncellediğini de söyledi.

Allah’ın misafirlerinin güvenliğinin, İçişleri Bakanlığı kurumlarının en önemli önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan Bassami şunları söyledi:

Umre’de güvenliği sağlayan güçler, kalabalıkları yönetmek ve organize etmek, trafiği yönetmek, insani hizmetler sağlamak, güvenlik, hizmet ve destek kurumlarını güçlendirmek ve desteklemek ve İki Kutsal Cami’nin ziyaretçilerine hizmet etmek, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’nin yoğunluklarını tahmin etmek ve bunlarla başa çıkma konusunda yapay zekadan yararlanılıyor.

Mataf avlusu ve zemin katın yalnızca Umre yapanlara ayrılacağını belirten Bassami, şu ifadelerle devam etti:

Ramazan ayının başında umreye yoğun bir talep var. Mescid-i Haram’ı üçüncü genişletme alanı ibadet edenler için tahsis edildi.

Bassami, Mescid-i Haram yakınındaki birinci, ikinci ve üçüncü çevre yolları ile Mekke girişlerindeki ulaşım istasyonlarının artık faaliyete geçtiğini söyledi.

Bu istasyonların, Mescid-i Haram’a giden trafiğin yönetilmesinde önemli bir rol oynadığını da ifade etti.

Kamu Güvenliği Direktörü, Mescid-i Haram’ı ziyaret edenlerin buraya girme ve Umre yapma ile ilgili kural ve talimatlara uyması gerektiğini vurguladı.

Bassami, ibadet edenlerin akışını aksatan dilencilik ve yasak bölgelerde uyuma gibi sorunların çözümü için özel ekiplerin görevlendirildiğini belirtti. Bu eylemlerde bulunanların gözaltına alınacağını da ekledi.

Sivil Savunma Genel Müdür Vekili Tümgeneral Dr. Hamud bin Süleyman el-Farac ise, Recep ve Şaban ayları boyunca, tüm Umre ikametgahlarında 5 bin 645 güvenlik turu gerçekleştirerek, Mekke ve Medine’de Allah’ın misafirlerine hizmet etmeye erkenden başladıklarını bildirdi.

Mekke ve Medine’de Sivil Savunma merkezlerinin yanı sıra mevsimlik merkezler ve hızlı müdahale ekiplerinin konuşlandırıldığını bildiren Farac, bunların önleyici denetim noktaları, mobil birimler, makine ve ağır ekipman için saha desteği, uzman ekipler ve Mescid-i Haram’daki Destek Gücü tarafından desteklendiğini ifade etti.

Farac, “Bu merkezler, gönüllüler tarafından destekleniyor ve teknoloji ile yapay zeka Umre sezonunda bireylerin güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor” dedi.

Pasaportlar Genel Müdür Yardımcısı Tümgeneral Salih el-Murabba da, tüm hava, kara ve deniz limanlarında, Umre ziyaretçilerinin geliş ve gidiş işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla yaptıkları hazırlıkları değerlendirdi.

Murabba, tüm kara, hava ve deniz limanlarının birden fazla dil konuşabilen kalifiye personel ile desteklenerek, biyometrik cihazlar, sahte pasaport ve evrak tespit cihazları gibi en son ileri teknik cihazlarla donatıldığını bildirdi.

Seyahat işlemlerinin tamamlanması için ilk kez kullanılan mobil gişelerin yanı sıra 137 dilde simültane çeviri cihazları kullanıldığı bilgisini de verdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU