UNICEF raporu, kadın sünnetindeki artışı gözler önüne serdi

"Kız çocuklarının ve kadınların geleceği kararıyor"

UNICEF raporunda, kadın sünnetinin durdurulması için hükümetlerin de üzerlerine düşeni yapması gerektiği belirtildi (AFP) 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), kadın sünneti oranlarının son 8 yılda yüzde 15 arttığını bildirdi.

UNICEF'in 7 Mart'ta yayımladığı raporda, hayatta olan 230 milyondan fazla kız çocuğu ve kadının sünnet edildiği belirtildi. Bu sayı, 2016'da 200 milyondu.

Çalışmaya göre bu kadın sünneti işlemlerinin 144 milyonu Afrika, 80 milyonu Asya, 6 milyonu da Ortadoğu'daki ülkelerde gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada, kadın sünnetinin en sık uygulandığı ülkelerin sırasıyla Somali, Gine, Cibuti, Mali, Mısır ve Sudan olduğu bildirildi. Söz konusu ülkelerin aynı zamanda iç savaş ve gıda kıtlığı gibi sorunlarla mücadele ettiğine dikkat çekilerek, bunun kız çocuklarını ve kadınları destekleyecek programların uygulanmasını zorlaştırdığı ifade edildi. 

Tıptaki adı kadın genital mutilasyonu (female genital mutilation -FGM) olan bu işlemde, kadın üreme organları kısmen ya da tamamen alınıyor. 2012'de alınan BM kararıyla uygulama, insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklanmıştı. 

Sierra Leone'deyse insan hakları aktivistlerinin baskılarına rağmen FGM uygulamaları henüz suç kapsamına alınmadı. Batı Afrika ülkesinde, kadın sünneti sırasında oluşan sorunlardan ötürü 12, 13 ve 17 yaşlarındaki üç kız çocuğu geçen ay hayatını kaybetmişti.

Çalışmada, Kenya'da kadın sünnetinin 2011'de yasaklandığı hatılatılırken, Somali'de FGM karşıtı hak hareketlerinin bastırıldığı ifade edildi.
 


UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, BM'nin 2030'a kadar kadın sünnetinin tamamen durdurulması hedefine ulaşılmasının zor olduğuna dikkat çekerek, "Bunun başarılması için FGM'nin yasaklanmasına yönelik girişimlerin 27 kat hızlandırılması gerek" dedi. 

Russell, kadın sünnetinin ciddi sağlık riskleri taşıdığına işaret ederek şunları söyledi: 

Kadın sünneti kız çocuklarının bedenlerine zarar veriyor, geleceklerini karartıyor ve yaşamlarını tehlikeye atıyor. Ayrıca daha fazla sayıda kız çocuğunun daha küçük yaşlarda, çoğu 5. yaş gününden önce, bu uygulamaya maruz kaldığını görüyoruz. Bu endişe verici bir eğilim ve müdahale etme ihtimalini azaltıyor. Bu zararlı uygulamayı sona erdirme çabalarını güçlendirmemiz gerekli.

Raporun başyazarı Claudia Cappa da FGM uygulamasının yoğun olduğu bölgelerde kadınların bunu istemediğini söylemesine rağmen seslerini duyuramadığına dikkat çekti.


Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU