Dünya Gıda Programı (WFP), Sudan’da yaklaşık 11 aydır devam eden savaşın, halihazırda en büyük uluslararası yerinden edilme krizini yaşayan bir ülkede ‘dünyadaki en büyük açlık krizini yaratabileceği’ konusunda uyardı.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre WFP İcra Direktörü Cindy McCain, “Sudan halkının yüzde 5’inden azı kendilerine tam bir yemek sağlayabiliyor” dedi.
McCain, “Binlerce kişinin ölümüne ve 8 milyon insanın yerinden edilmesine yol açan çatışmalar, milyonlarca kişinin hayatının yanı sıra tüm bölgedeki barış ve istikrarı tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
20 yıl önce Darfur’un dünyanın en büyük açlık krizine tanık olduğunu vurgulayan McCain, “Dünya o zaman bu krizle yüzleşmek için çabalarını birleştirmişti, ama bugün Sudanlılar unutuldu” diye ekledi.
Sudan, Orgeneral Abdulfettah Burhan liderliğindeki ordu ve Orgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri arasında 15 Nisan 2023’te çatışmanın patlak vermesinin ardından büyük bir insani bir krizle karşı karşıya kaldı.
Sivillerin hedef alınması, altyapının yok edilmesi, yağma, tecavüz, zorla yerinden etme ve köylerin yakılması 48 milyon Sudanlının her gün maruz kaldığı eylemler haline geldi.
McCain, ülkede şiddet durmadığı takdirde ‘Sudan’daki savaşın dünyadaki en büyük açlık krizini yaratabileceğine’ dikkati çekti.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, Darfur’daki Zemzem mülteci kampında her iki saatte bir çocuğun öldüğünü bildirdi.
McCain’e göre, savaştan kaçmak için 600 bin kişinin sığındığı Güney Sudan’daki kamplarda bulunan her beş çocuktan biri yetersiz beslenmeden mustarip.
18 milyon Sudanlı ciddi gıda güvensizliği yaşıyor ve bunların 5 milyonu açlığın eşiğinde.
Onlara yardım eden insani yardım çalışanları ise, ulaşım zorlukları ve ciddi bir finansman sıkıntısı çekiyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.