Kızıldeniz'de yer alan su altı kablolarında oluşan hasar nedeniyle telekomünikasyon ağlarında kesintiler meydana geldi.
Birçok servis sağlayıcının, internet trafiği de dahil olmak üzere, Asya, Avrupa ve Ortadoğu arasındaki trafiğin yüzde 25'ini yeniden yönlendirmek zorunda kaldığı ifade edildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hong Kong merkezli telekomünikasyon şirketi HGC Global Communications'tan dün yapılan açıklamaya göre, 4 büyük telekom ağına ait kabloların "kesilmesi nedeniyle" Ortadoğu çapında iletişim ve internet sekteye uğradı.
Şirket, müşterilerin zararını azaltmak için trafiğin yönünün değiştirildiğini söyledi.
HGC'nin açıklamasında kabloların nasıl zarar gördüğü ve olayla ilgili kimin sorumlu olduğuna ilişkin bir ifade yer almadı.
Hasar gören kablo sistemlerinden birinin sahibi Güney Afrika merkezli Seacom, CNN'e yaptığı açıklamada onarım işleminin en az bir ay boyunca başlayamayacağını söyledi.
Şirket buna gerekçe olarak bölgede faaliyet yürütebilmek için alınması gereken güvenlik izinlerini gösterdi.
Dünya çapında internet bağlantısını sağlayan kritik su altı kablolarının önemli bir bölümü Google, Microsoft, Amazon ve Facebook gibi internet devleri tarafından fonlanıyor. Bu ağlarda oluşan zarar, 2006'daki Tayvan depreminden sonra olduğu gibi tüm dünyada kesintilere yol açabiliyor.
Kızıldeniz'deki kabloların hasar gördüğü haberi, Yemen hükümetinden bir yetkilinin Husiler'in kabloları hedef alabileceği yönündeki uyarısından birkaç hafta sonra geldi.
İran destekli Şii milis gücü Husiler, Gazze savaşının ardından Kızıldeniz'den geçen Batılı şirketlere ait gemileri hedef almaya başlamıştı.
İsrail medyası da kablolarda oluşan hasarla ilgili Husiler'i suçladı. Ancak örgüt lideri Abdülmalik Husi geçen hafta suçlamaları reddederek, "Bölgedeki ülkelere internet sağlayan kabloları hedef alma niyetinde değiliz" ifadelerini kullanmıştı.
Independent Türkçe, CNN, Washington Post