Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’na Eski Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın oğlu Mehdi Eker’in oğlu Yasin Eker, Amatör Futbol Disiplin Kurulu üyeliğine ise Yargıtay Başkanı İsmail Hakkı Cirit’in oğlu Muzaffer Enes Cirit atandı.
Kurullara atanmak için 5 yıllık mesleki deneyime sahip hukukçu olma şartı aranıyor.
2014 yılında hukuk fakültesinden mezun olan Eker'in baroya 2015 yılında, Cirit'in ise 2017'de kaydolduğu, iki isimin 5 yıllık meslek deneyimi olmadığı gerekçesiyle atamanın da usulsüz yapıldığı iddia edildi.
Ancak Independet Türkçe’nin ulaştığı Eker bu görüşe katılmıyor.
Eker, 2014 yılında mezun olduğu için atamanın yapıldığı tarihte 5 yıllık hukukçu sayıldığını söyledi.
"İyi eğitim almış bir avukatım"
Eker, “Konuyla ilgili talimata aykırılık yok. 5 yıllık hukuk geçmişi isteniyor ve staj yaptığımız süreç de buna dahil ediliyor. 2014'te mezun oldum ve kurula atandığım tarih itibariyle de 5 yıllık süreyi doldurdum. Talimatta ‘5 yıl avukatlık yapması gerekiyor’ diye bir ibare yok. Öyle bir şey olsa hem TFF bana bu görevi vermez hem de ben bu görevi kabul etmezdim. Sonuçta tüm evraklarımız federasyona gönderiliyor" dedi.
Hakkındaki iddiaların siyasi yorumla yapıldığını iddia eden Eker, "Ben iyi eğitim almış bir avukatım. Atamamın babamla bağdaştırılması etik değil" ifadelerini kullandı.
İddianın diğer muhatabı Muzaffer Enes Cirit ise konuyla ilgili görüş bildirmedi.
Hukukçu görüşü: Sadece mezuniyet avukat olmak için yeterli değil
Yönetmeliğe göre 5 yıl meslek tecrübesi olmayan bir ismin bu kurullara atanamayacağını söyleyen İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu eski başkanı ve Spor Hukukçusu Mehmet Uzer, bu sürenin ise avukatlık ruhsatını aldıktan sonra başlayacağını vurguladı.
Uzer, "Bir ihtimal olarak, bu isimler daha önce hakim ve savcılık yapmışlarsa o süre mesleki deneyim olarak kabul edilebilir ama bu kişileri tanımadığım için yorum yapamıyorum" dedi.
Eker'in iddiasının aksine bir ismin Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra hukukçu olarak kabul edilmediğini söyleyen Uzer, "Avukatlık stajını bitirdikten, ruhsat imzalandıktan ve baroda tören yapıldıktan sonra avukat olarak kabul edilebilir. Ondan önce 'avukatım' diyemezsiniz" ifadelerini kullandı.
"İddialar doğruysa muhtemelen görevden el çektirme yaşanacaktır" diyen Uzer, şunları söyledi:
Yönetmelik değişmediği müddetçe bu arkadaşları görevde tutamazlar. "Sehven" yapılmıştır diyeceklerdir ve "Evraklar tam incelenmemiş" denilerek iki garibanın üzerine yıkabilirler.
© The Independentturkish