Shōgun'un yönetmeni Jonathan van Tulleken, adından söz ettiren yeni dizisinin Game of Thrones'la karşılaştırılması üzerine, tarihi dramanın HBO'nun popüler fantastik yapımından ne kadar farklı olduğunu açıkladı.
Mukayese için iki ödüllü dizinin adını verdi
James Clavell'in 1975 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan dizi, 17'nci yüzyılda feodal Japonya'da geçiyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
1980 tarihli bir mini dizi ve hatta bir Broadway müzikali de bulunan Shōgun'un Disney+ ekranlarına gelen ilk birkaç bölümü övgü dolu yorumlar aldı.
Hem izleyiciler hem de eleştirmenler, yeni diziyi Game of Thrones'la karşılaştıdı. Ancak Deadline'a konuşan van Tulleken, dizisinin Game of Thrones'a benzetilmesine katılmadığını ifade etti.
Britanyalı yönetmen, Shōgun'ın siyasi entrikalara odaklanan ve konuşmaların da her şey kadar ölümcül olduğu bir "karakter hikayesi" olduğunu söyledi.
Dizinin 42 yaşındaki yönetmeni, Game of Thrones yerine Succession ya da House of Cards'ın çok daha uygun bir benzetme olacağını belirtti.
"Asıl tehlike entrikalarda"
"Tam olarak bu bir karakter hikayesi ve entrikalarla ilgili" diyerek söze başlayan yönetmen, Deadline'a şunları söyledi:
Bu, şiddetin bir anda ortaya çıkabildiği tehlikeli bir dünya ama asıl tehlike entrikalarda. Bir konuşma da diğer her şey kadar tehlikeli olabilir. Game of Thrones'dan daha iyi bir mukayese Succession ya da House of Cards olabilir.
Japonlarla işbirliğine de değinen Londra doğumlu yönetmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu, Japonlarla el ele yapıldı çünkü iki kültürün birbiriyle karşılaşması ve birbirimizde kendimizi görmemizle ilgili bir hikaye. Seyircinin gelişmişliği ve anlatmak istediğimiz hikayeler açısından batılı bakışın çok ötesindeyiz. Gerçekten anlatmak istediğimiz şey siyasi entrika, hapsedilme ve tuzağa düşürülme hikayesi.
Bol kanlı aksiyon Shōgun, 10 bölümlük bir mini dizi olarak tasarlandı. Uyarlamanın Clavell'in orijinal kitabında yer alan olayları ele aldıktan sonra devam ettirilmesi yönünde herhangi bir plan şimdilik bulunmuyor.
Ancak dizinin ilk bölümlerinin aldığı övgü dolu yorumlar, olası bir ikinci sezonla devam etme ihtimalini de doğurmuş oldu.
İkinci sezon ihtimali
Eleştirmenler ve televizyon yazarları, Clavell'in 1993 tarihli Gai-Jin adlı kitabının ikinci sezon için en iyi temeli oluşturabileceği görüşünde.
Shōgun'daki olaylardan 262 yıl sonra geçen Gai-Jin, Britanyalı bir tüccarın öldürüldüğü ve 1863 Anglo-Satsuma Savaşı'na yol açan gerçek siyasi bir olaya dayanıyor.
Shōgun'ın kitabı, yayımlandığında milyonlarca satmış ve Richard Chamberlain'le Toshiro Mifune'nin başrollerini paylaştığı 1980 tarihli mini diziye uyarlanmıştı.
ABD'deki her üç haneden birinin izlediği dizi, üç Emmy ve üç Altın Küre kazanmıştı.
Hem dizi hem de kitap, oyuncaklardan video oyunlarına ve Tom Cruise'un başrolde olduğu Edward Zwick filmi Son Samuray'a (The Last Samurai) feodal Japonya'ya yönelik bir ilgi dalgasını tetiklemişti.
Independent Türkçe, Deadline, ScreenRant