Bir kişinin geçimini sağlamak için ölüm noktasına kadar risk alması…
10 yıllık silahlı çatışmanın ardından Suriyelilerin yaşadığı şey bu ve hala şiddet, öldürme, kan dökme ve bunun araçları yer altına gömülmüş halde tehlikeli olmaya devam ediyor.
Geçimini mantar ya da "gök gürültüsünün kızı" diye tabir edilenleri toplayarak elde etmek isteyenler kendilerini ateşin ağzına atarlar.
Adımlarını attıkları, küçük baltalarla toprağı kazdıkları, gökyüzünün kendilerine bahşettiği şeyleri biçmeye çalıştıkları zaman bir nimetin lanete dönüşmemesi için karşılaştıkları herhangi bir mayın veya patlayıcı maddeye karşı en üst düzeyde dikkatli olmaları gerekecek.
Bu sezona kanlı bir başlangıç
Suriye savaşı yılları boyunca trüf mantarı toplayıcısı gruplar öldürüldü ve tasfiye edildi.
Ancak IŞİD'in 2019'da yenilgiye uğratılmasının ardından örgüt, geride çeşitli bölgelerde milyonlarca insanı tehdit etmeye devam eden savaşın kalıntılarını bıraktı.
Birleşmiş Milletler verilerine göre 10,2 milyon Suriyeli mayın döşeli bölgelerde yaşıyor ve bu durum 2015-2022 yılları arasında özellikle çöl ve kenar mahallelerde 15 bin kişinin ölümüyle sonuçlandı.
Onlarca trüf mantarı toplayıcısının patlayıcılar, savaş kalıntıları ve silahlı saldırılar sonucu hayatını kaybettiği bu sezonun başlangıcının en kanlı dönem olduğu açık.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ülkenin kuzeyinde IŞİD'ın bıraktığı mayınların ayrı olaylarda 10 gün içinde patlaması sonucu 31 sivilin öldüğünü bildirdi.
Rakka Valiliği'nin batı kırsalı Rusafa çölünde trüf mantarı toplarken, mayın patlaması sonucu aralarında kadınların da bulunduğu, bir kabileye mensup 13 vatandaş hayatını kaybetti.
Ülkenin kuzeydoğusundaki Rakka, 2014-2019 yılları arasında IŞİD'in kontrolüne giren şehirlerden biri.
Bu radikal örgüt, 2017 yılında savaşçılarının şiddetli çatışmaların ardından geri çekilmesinden önce şehri bilinçli olarak başkent yapmak istedi.
Şiddetli çatışmalar, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon güçleri tarafından, saflarını yeniden düzenleme korkusuyla hâlâ çölde örgütün kalıntılarını takip eden "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) olarak bilinen Suriye askeri koalisyonunun liderliğindeki yerel gruplarla ittifak halinde başlatıldı.
Yerel yönetimlerin, yardım kuruluşlarının ve uluslararası kuruluşların, bölge sakinlerinin meyve aramak için çöl kumlarına dalmalarının engellenmesi yönündeki çağrılarına trüf mantarı toplayıcıları kulak asmadı.
Her yıl aileler, zor ekonomik durumu iyileştirmek amacıyla çölün eteklerine veya iç bölgelerine akın ediyor.
Trüf mantarı toplayıcılarından biri olan ve bir halk pazarında kendisiyle görüşme yapılan Bassam el-Muhammed'e göre, "Yüksek fiyat riske değer."
Çölün imkanlarından yararlanmaya yönelik bu telaş, kırsal kesimde ve çölde yaşayanların geçim kaynaklarını, özellikle de hayvancılıktan sağladıkları geçim kaynaklarını kaybetmelerinin ardından yaşanıyor.
Ayrıca tarım ve hayvancılık üretim maliyetlerindeki artıştan sonra tarımın zayıflaması ve gerilemesi de bunda etkili oldu.
El- Muhammed, açıklamalarına şöyle devam etti:
Birçoğumuzun uzuvlarını kaybettiğini biliyorum. Kuzenim mayın patlamasında öldü. Savaş durduktan sonra vahşi doğaya başvurmak cazip hale geldi. Eskisi gibi iş imkanlarına sahip değiliz. Bu, biraz para toplamak için bir fırsat.
Şimşek ve gök gürültüsü ne yapıyor?
Trüf mantarı, yaprağı ve sapı olmayan, ekim yapılmadan toprakta yetişen, şiddetli yağmur ve sık gök gürültüsü zamanlarında bol miktarda bulunan bir yumru ve kök türü.
Yer mantarı yumrularının toprakta oluşumunun bilimsel açıklaması şimşek ve birçok oksit ve besin bileşiğinin oluşmasından kaynaklanıyor.
Gök gürültüsü, bu bileşikleri ya Dünya'nın yerçekimi nedeniyle kuru halde ya da yağmur damlalarının neden olduğu su çözeltileri şeklinde çökertmeye çalışır.
Gök gürültüsünden sonra yeryüzünün ulaştığı yüzey tabakası, trüf mantarının büyümesi için su depolama yeteneğini artırır.
El-Muhammed, çöl halkının ve çevredeki kırsal halkın, "fak'a/ kabarcık"yı (çöl bölgelerinde yaşayanların trüf mantarına vermeyi tercih ettiği isim) elde etmek için daha fazlasını istemekten vazgeçmeyeceğine inanıyor.
Yerli halk, çöl kumlarında kabarcıklar şeklinde göründüğü için ona bu ismi veriyor.
Ayrıca trüf mantarını kana batırılmış lokma olarak da tarif ediyorlar.
Muhammed, "Trüf mantarını pazara ulaştırmak için ne kadar zorluk ve zorluk çektiğimizi keşke satın alanlar bilseydi" diyor.
Bunun nedeni, kötüleşen ekonomik durum ve çoğu yoksul aileyi, sonuçlarını düşünmeden bu riski almaya iten koşullar.
Trüf mantarının fiyatı kilogram başına 150 bin lirayı (10 dolar) aşıyor.
Yerden çıkarılan mantarların kalitesine göre bu rakam ikiye katlanabiliyor, mantar iri olduğunda kilosu yarım milyon liraya (25 doların üzerinde) kadar çıkabiliyor.
Muhammed, açıklamalarına şöyle devam etti:
Her yıl bu zamanlarda tüm aileler, tehlikenin ortasında, ellerinden geldiği kadar trüf mantarı toplamak için kalabalık gruplar halinde çöl kumlarına çıkıyor. Piyasalar bu besini talep ediyor ve sezon başında fiyatı giderek artıyor ve yavaş yavaş düşüyor.
Bunun ışığında, Suriye lirasının enflasyonist hale gelmesi ve satın alma değerini kaybetmesinin ardından 1 kilogramın bir devlet çalışanının bir aylık maaşına eşit olması ve maaşların 20 ile 30 dolar arasına ulaşması nedeniyle trüf mantarı alımı varlıklı Suriyelilerle sınırlı kaldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Nüfuz savaşı
Ayrıca, trüf mantarı arayanların hayatını tehdit eden tek şey mayınlar değil, silahlı kişiler tarafından her mevsim, özellikle de hasat operasyonlarının zirve yaptığı şubat başından mart sonuna kadar gerçekleştirilen ardı ardına saldırılar da tehdit oluşturuyor.
IŞİD'ın arkasında olduğuna inanılan saldırılar sonrasında tüm ailelerin hayatını kaybettiği bir dönemde, alınan bilgiler, ülkenin doğusundaki Deyrizor kırsalındaki El Misrab köyünden iki kişinin hayatını kaybettiği yönünde.
Öte yandan, isminin açıklanmasını istemeyen bir Deyrizor sakini, trüf mantarı açısından zengin coğrafyalardan uzak durmalarını sağlamak için militanların saldırılarının her yıl yenileneceğini düşünüyor.
Ayrıca bu saldıran grupların çoğunun düzenli orduya bağlı milisler ve İran etkisine sadık gruplar olduğunu belirtiyor.
Düzenli kuvvetlere ait bir kaynaktan haber alan bazı sayfalar, Deyrizor'un güneyindeki Bişri çölüne gelen, Milli Savunma Kuvvetlerine bağlı sekiz savaşçıdan ve 23 sivilden oluşan bir grupla temasın kesildiğini ve arama çalışmalarının hala devam ettiğini bildirdi.
IŞİD'e bağlı silahlı gruplar, kendilerine yerel savunma diyen halk komitelerine bağlı güçler ve düzenli ordu destekçileri arasındaki savaş havasıyla ilgili uyarılara rağmen, çölün sıcak kumlarında siyah barutun yanına gömülen ve fiyatının "sarı altın"la karşılaştırılacak kadar yükselmesi nedeniyle trüf mantarını toplamak için bir savaş yaşanıyor.
Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nin Suriye sözcüsü Süheyr Zakut, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada, kara mayınlarının ve patlayıcı savaş kalıntılarının varlığının bireyler ve tüm topluluklar için büyük fiziksel ve psikolojik tehlikeler oluşturduğuna dikkat çekti.
Ayrıca bu durumun genellikle uzun vadeli acılara ve iyileşmesi yıllar sürebilecek travmalara yol açtığını ve çok sayıda can kaybının, yıllardır süren çatışmalar nedeniyle ülkenin zaten kırılgan olan sağlık sistemi üzerindeki yükü arttırdığını belirtti.
Zakut, açıklamalarına şöyle devam etti:
Uluslararası Komite bu alanda bir istatistik kaynağı olmasa da, bu atıklardan kaynaklanan kazalara düzenli olarak tanık oluyoruz. Bu durum sivillerin ölümüne ve yaralanmasına yol açıyor.
Bunun yanında zarar görenlerin çoğu erkek. Bu da koyun çobanlığı ve çiftçilik gibi meslekleri daha çok erkeklerin yapması dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanmakta.
Bu olayların Deyrizor, Hama ve kırsalı ile Humus kırsalında daha çok görülüyor ancak bu diğer vilayetlerde bu olayların görülmediği anlamına gelmez. Silah kirliliğinin boyutuna ilişkin gerçek bir değerlendirme elde etmek için ülke çapında kapsamlı bir araştırma yapılmasına ihtiyaç var.
Zakut, Hama Vadisi, Humus ve Deyrizor'daki trüf mantarı mevsimi ve ayrıca İdlib ve Hama kırsalındaki zeytin mevsimi gibi tarım mevsimlerinde ölüm sayısında artış olduğunu doğruluyor.
Zakut, "Bu atıkların tehlikeleri konusunda farkındalık yaratmak, müdahalenin ilk adımı. 2023 yılında Uluslararası Komite'nin desteğiyle Suriye Arap Kızılayı'ndan 13 ekibin gerçekleştirdiği bilinçlendirme oturumlarına 2023 yılında 13 valilikte yaklaşık 270 bin Suriyeli katıldı. Uluslararası Komite ayrıca Suriye Kızılayı'nda tehlikeli olduğundan şüphelenilen alanları tespit etmek için 6 valilikte çalışan 9 teknik olmayan araştırma ekibini de destekliyor. Böylece bu veriler ve raporlar, atıkların daha sonra ortadan kaldırılmasına yönelik bir adım teşkil edebilir" açıklamasında bulundu.
Zakut'un belirttiğine göre ekipler ayrıca protez uzuvlara veya fiziksel ve psikolojik tedaviye ihtiyaç duyan kurbanları hizmet almak üzere Şam ve Halep kırsalındaki iki protez uzuv merkezine yönlendirmek için de çalışıyor.
Zakut, 2023 yılında bu atıklardan yaralanan 25 kişinin söz konusu hizmetlere yönlendirildiğini, 230 kişiye ise ayni yardım yapıldığını ifade etti.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne göre uzun vadede atıkların ortadan kaldırılması için süre vermek zor.
Komite, "Suriye'nin silah kirliliğinden tamamen temizlenmesi için nesiller geçecek" diyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Arabia