ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in barış koşullarını içeren 2022 tarihli belgeyi paylaştı.
Putin'in emriyle 24 Şubat 2022'de başlayan savaşın ardından hazırlanan 15 Nisan tarihli 17 sayfalık belgede, Ukrayna'nın "askeri bloklara katılmayan, daimi olarak tarafsız bir devlete" dönüştürülmesinin planlandığı aktarıldı.
Haberde, belgeye ilişkin şu değerlendirme paylaşıldı:
Belge, Kiev savaşın ilk haftalarında zorlanırken, Ukraynalı müzakerecilerin ne kadar büyük tavizler vermeyi düşündüğünü gösteriyor. Aynı zamanda Batı'nın askeri desteğinin kesilmesi ve Rusya'nın önemli toprak kazanımları elde etmesi halinde Kremlin'in Ukrayna'yı vermeye zorlayabileceği tavizleri de hatırlatıyor.
Taslak metinde, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini devam ettirmesine müsaade edileceği fakat ülkenin NATO gibi askeri ittifaklara katılmasına izin verilmeyeceği belirtiliyor.
Ayrıca Ukrayna ordusunun belirli bir ölçüye kadar küçültülmesi, asker ve tank sayısından füzelerinin azami atış menziline kadar birçok şeyin sınırlandırılması ve yabancı silahların kullanılmasının yasaklanması talep ediliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Belgede, Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırımı kontrol altında tutmaya devam edeceği de bildiriliyor. Buna ek olarak Kremlin yönetimi, Rusçanın devlet daireleri ve mahkemelerde Ukraynacayla eşit şekilde kullanılmasını istiyor.
Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Şubat'ta Mısır'a yaptığı ziyarette savaşın sonlanması için Türkiye'nin tekrar arabuluculuk rolünü üstlenmek istediğini söylediği hatırlatılırken, "Barışın sağlanmasına yönelik yeni girişimler yakın gelecekte pek olası görünmüyor" yorumu yapıldı.
Rusya ve Ukrayna arasında 11-13 Mart 2022'de Antalya'da düzenlenen görüşmeler, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleşmişti. Bunun ardından görüşmeler aralıklarla sürmüş fakat haziranda sonlanmıştı.
Navalni'nin naaşıyla ilgili tartışmalar
Sibirya'da tutulduğu cezaevinde 16 Şubat'ta hayatını kaybeden Rus muhalif Aleksey Navalni'nin bugün Moskova'da düzenlenecek cenaze töreninde, naaşın taşınması için araç bulunamadığı bildirildi.
Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmiş, dünkü açıklamasında "Kimliği belirsiz kişiler morgları arıyor, naaşı almamaları için onları tehdit ediyor" dedi.
Muhalif siyasetçinin yardımcısı Leonid Volkov ise Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'ye "Halkın Navalni'yle vedalaşmasına izin verecekler mi bilmiyorum" ifadelerini kullandı.
Rus yetkililer, 47 yaşındaki politikacının ani ölüm sendromu nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirmişti. Ukrayna askeri istihbarat şefi Kirilo Budanov ise Navalni'nin kan pıhtılaşması nedeniyle öldüğünü düşündüklerini belirtmişti.
Rus gazeteci Sokolov'a para cezası
Rus devletine ait RT'nin aktardığına göre Novaya Gazeta'nın genel yayın yönetmeni Sergey Sokolov, Rus ordusunu itibarsızlaştırdığı gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı.
Moskova'da dün görülen duruşmada, gazetenin aralıkta yayımladığı Nobody's Boys (Kimsesiz Çocuklar) başlıklı haberde Rus ordusunun itibarsızlaştırıldığı belirtilerek, Sokolov'a 30 bin Rus Rublesi (yaklaşık 10 bin 300) ceza verildi.
Söz konusu haber, Ukrayna cephesinde savaşmak için Rus ordusuyla sözleşme imzalayan yetimlerle ilgiliydi.
Kremlin'i hedef alan haberler yapan gazetenin basımı Mart 2022'de durdurulmuştu. Lisansları iptal edilen ve internet sitesi kapatılan gazete, bunun ardından Telegram'dan haber yayımlamaya başlamıştı. Ayrıca gazetenin eski genel yayın yönetmeni Dmitri Muratov da Eylül 2023'te "yabancı ajan" ilan edilmişti.
Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Post, BBC, CNN, RT
Derleyen: Yasin Sofuoğlu