Çin’in işgal altındaki Doğu Türkistan’da milyonlarca Uygurlu Müslümanı eğitim kamplarında alıkoymasının, Çin’in eski Devlet Başkanı Mao döneminden bu yana ülkede görülmemiş bir oranda insan hakları ihlali ile eş değerde olduğu belirtiliyor.
İngiltere’nin, Pekin yönetiminin Doğu Türkistan’daki azınlıklara yönelik baskıları sırasında işlenen bu “ciddi” ihlallere sessiz kalmaması gerektiği vurgulanıyor.
Üç milyona yakın Uygur, Uluslararası Af Örgütü’nün “savaş zamanlarındaki toplama kamplarına” benzettiği merkezlerde gelişigüzel bir şekilde tutuklanmış durumda. Bu kamplardan serbest kalan kişiler İslam aleyhine konuşmaları ve Çin Komünist Partisi’ne bağlılık yemini etmeleri için işkence gördüklerini söylüyor.
Londra Doğu Medeniyetleri Araştırmaları Üniversitesi (London School of Oriental Studies) Direktörü Steve Tsang, “Bir ülkede onda biri kadarı kamplarda yaşayan tanımlanabilir bir grup vatandaş varsa çok büyük bir insan hakları sorununuz var demektir” dedi.
Tsang, sözlerini şöyle sürdürdü: “1976’da Devlet Başkanı Mao döneminin sona ermesinden bu yana ve muhtemelen 1989’daki sıkı askeri baskı dönemi de dahil, Sincan’da bugün gördüğümüz gibi bir oranda insan hakları ihlali görmedik.”
Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong yönetimi altında 45 milyon kadar insan çalıştırıldı, açlık çekti ve ölene dek işkence gördü.
İngiltere Dışişleri Komisyonu’nda milletvekillerine konuşan Profesör Tsang, politikacılara Uygur Müslümanlarına yönelik ihlalleri daha yüksek sesle dile getirmeleri çağrısı yaptı.
Profesör Tsang, “Eğer değerlerimize, sistemimize inanıyorsak, Çin’deki durumu değiştirmek için gerçekte yapabileceğimiz çok bir şey olmasa da, bu konu hakkında sessiz kalmamız yanlış olacaktır” diye konuştu. Çin Ekim 2018’e dek bu kampların varlığını inkâr ediyordu.
Ve o zamandan beri de, “mesleki eğitim merkezleri” olarak tanımladıkları bu yerlerde küçük suçlar işleyen kişileri tuttuklarını belirtiyor.
Pekin, Çin’de yaşayan ortalama 15 milyonluk Uygur halkına yönelik muameleleri nedeniyle uluslararası toplumun eleştirileriyle karşı karşıya.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları yetkilisi Michelle Bachelet geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, “endişe verici raporları” soruşturmak için Pekin’e gitmek için çalışmalar yürütüldüğünü bildirmişti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/asia
Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
© The Independent