Libya’daki akşam yemeği katliama dönüştü: En az 9 ölü

Kurbanlardan ikisi İstikrar Destek Birimi’ne mensup

17 Şubat Cumartesi günü 17 Şubat Devrimi kutlamaları sırasında başkent Trablus’un merkezindeki Şehitler Meydanı’ndaki güvenlik güçleri / Fotoğraf: Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) İçişleri Bakanlığı

Libya’nın başkenti Trablus’un güneyindeki Ebu Selim mahallesi sakinleri, dokuz kişinin öldürüldüğü bir cinayet karşısında dehşete kapılmış durumda. Saldırının gerekçeleri ve failleri hakkında farklı bilgiler geliyor.

Bazı kaynakların ‘katliam’ olarak nitelendirdiği olay dün yaşandı. Kimliği belirsiz silahlı kişiler, Ganive olarak bilinen Abdulgani el-Kekili liderliğindeki İstikrar Destek Birimi milislerinin kontrolü altındaki bölgede bulunan bir çiftlikteki bir toplantıya baskın düzenledi. Kaynaklar, kurbanların akşam vakti yemek masasında meslektaşları Musab el-Muhtar ed-Dabaa’nın yurtdışındaki tedavisinden dönüşünü kutladıkları sırada silahlı kişilerin baskın yapıp onları öldürdüğünü tahmin ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstikrar Destek Birimi üyelerinden Muhammed Fethi Şeniş ve Musab el-Muhtar ed-Dabaa’nın ‘kalleşçe öldürüldükleri ifade edildi. Güvenlik yetkilileri veya Trablus’taki hükümet, ‘katliam’ hakkında bir yorum yapmazken kaynakların verdiği ölü sayısı 9 ila 17 arasında değişiyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan Libyalı insan hakları aktivistlerine göre, olayla ilgili belirsizlikler sürerken, Libya’daki sosyal medya aktivistleri, Başsavcı Müsteşar Es-Sıddık es-Sur ve Abdulhamid ed-Dibeybe hükümetinin İçişleri Bakanı Imad Trablusi’ye ‘katliamın’ gerçeklerinin hızla ortaya çıkarılması için suç duyurusunda bulundu.

Libya, merhum Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi’nin rejiminin 2011 yılında devrilmesinden ve güvenlik durumunun kötüleşmesinden beri, ülkenin batısında ve doğusunda fail-i meçhul bir dizi kanlı suça tanık oldu.

Ülkedeki kanlı suçların başında, 2017 yılında kimliği bilinmeyen bir uçak tarafından Derne kentinde gerçekleştirilen hava saldırısında aralarında çocukların ve kadınların bulunduğu 17 vatandaşın öldürülmesinin yanı sıra aynı yıl ülkenin doğusunda El-Ebyar ve Bingazi kentleri arasındaki El-Kesarat yolunda 36 cesedin bulunması takip etti. Ulusal İnsan Hakları Kurumu Başkanı Ahmed Abdulhakim Hamza, dün işlenen suçun ‘Trablus şehrinin tanık olduğu en ciddi suç’ olduğunu söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU