ABD yönetiminden AB'ye doğalgaz teminatı: "Gerekli kaynaklara sahibiz"

Joe Biden'ın yeni LNG izinlerine onayı geçici olarak durdurması endişe yaratmıştı

ABD, Katar ve Avustralya'yı geçerek 2023'te en çok LNG ihraç eden ülke olmuştu (Reuters) 

ABD Enerji Bakanlığı Yardımcı Sekreteri Mike Considine, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin doğalgaz ihtiyacını karşılamaya yetecek kaynaklara sahip olduklarını söyledi.

Considine, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e verdiği söyleşide, "Mevcut tesislerimizle gerekli kapasiteden de fazlasına sahibiz" dedi. 

ABD'de hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat yönetimlerle çalışan Considine, AB ülkelerine sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedariki teminatının detaylı ölçümlere göre verildiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enerji sektöründe 15 yıllık deneyime sahip Considine, "Karar vermeden önce herhangi bir kesinti yaşanmayacağından emin olmak için hesaplamalar yapıyoruz" dedi. 

ABD, geçen ay yeni LNG ihracat projelerinin onaylanmasını geçici olarak durdurma kararı almıştı. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Enerji Bakanlığı'nın söz konusu onayları vermek için kullandığı ekonomik ve çevresel analizlerin yeniden değerlendirilmesi gerektiği bildirilmişti. Karardan mevcut ihracatların ve tedarik süreçlerinin etkilenmeyeceği iletilmişti.

Biden yönetiminin kararı, yeni LNG projelerinin fosil yakıtlara bağımlılığı artıracağı ve çevre kirliliğini daha da kötüleştireceğini savunan iklim aktivistlerinin baskısının ardından gelmişti. 

Considine de bu hamlenin etkisinin sınırlı olacağını savunarak "Sadece yeni izinleri ve çok az sayıda terminali etkileyecek. Mevcut LNG kapasitemiz, ihracatımızdan daha fazla" ifadelerini kullandı.
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşının ardından Avrupa'da ciddi bir enerji krizi patlak vermişti.

Rusya'nın Batı ülkelerinin yaptırımlarına misilleme olarak Avrupa'ya gönderdiği gazı kısıtlaması, özellikle 2021'in ikinci yarısında gaz ve elektrik fiyatlarının fırlamasına neden olmuştu. Bunun ardından AB ülkeleri için ABD'nin yanı sıra Katar ve Norveç'ten ithal edilen LNG'ler daha önemli hale gelmişti.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD'nin Avrupa'ya gönderdiği LNG miktarı, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 141 arttı.


Independent Türkçe, El Pais, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU