Rus basını, 132. gününde Gazze savaşını nasıl gördü?

Independent Türkçe için 14 Şubat Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik

Fotoğraf: Reuters

Independent Türkçe için 14 Şubat Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 132. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor? 
 

 

BBC Rusça yayınlar servisi:

ABD Senatosu, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yönelik 95 milyar dolarlık yardım paketini onayladı. Bunun Temsilciler Meclisi'nden geçmesi gerekiyor ama bu kolay değil

Tasarının kabulü için gereken 60 oy sınırını kolay geçen Senato tasarıyı 29'a karşı 70 oyla kabul etti

Demokratların yaklaşık tamamı ve Senatodaki Cumhuriyetçi azınlığın lideri Mitch Mcconnell de dahil olmak üzere 22 Cumhuriyetçi tasarının lehinde oy kullandı. Tasarı ABD'nin kendi müttefikleri önünde sorumlulukları ve dünya sahnesindeki rolüyle ilgili Cumhuriyetçi Parti'de fikir ayrılıklarına neden olmuştu.

Paket Ukrayna'ya 60 milyar, Hamas ile savaşta İsrail'e 10 milyar ve aynı zamanda Gazze Şeridi de dahil olmak üzere çatışma bölgelerine yapılacak 10 milyar dolarlık insani  yardımı öngörüyor.4 milyar doların üzerinde yardımın ise Tayvan da dahil olmak üzere Hint-Pasifik bölgesinde ABD'nin müttefiklerine Çin saldırılarının önlenmesine sarf edilecektir.

Oylamadan hemen sonra Senatodaki çoğunluğun lideri Chuck Schumer, "Sadece bizim ulusal güvenliğimizi, sadece müttefiklerimizin güvenliğini değil aynı zamanda Batı demokrasisinin güvenliğini etkileyen" böyle bir yasayı Senatonun uzun yıllardan ve hatta on yıllardan bu yana kabul etmediğini söyledi.

Schumer, aynı zamanda bu oylamayla Senatonun "Putin'e, ABD'nin kararlılığını kuşku altına aldığı günden dolayı pişman olacağını" söylediğini sözlerine ekledi.
 

 

Kommersant:

İsrail Maliye Bakanı ABD'nin Gazze'ye yardımını engelledi

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ABD'den BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı UNWRA'nın unvanına Gazze Şeridi'ne sevk edilmek için gönderilen unun gönderilmesini engelledi.Axios bunu kaynaklara istinaden yazdı. Bay Smotrich'in ofisi bu haberi onayladı.

İsrailli ve ABD'li memurların ifadelerine göre bakan, alıcının UNWRA olarak gösterilmemesine kadar İsrail gümrük servisine malın ülkeye sokulmaması talimatını verdi. Malın Filistin hareketinin eline geçmemesi için Smotrich farklı mekanizma bulunmasını rica etti.

Smotrich, "İsrail hükümetinde yardımların Hamas’ın eline geçmemesine ilişkin görüş birliği mevcuttur ve bunun olmadığına ilişkin kendi yetkimi kullanacağım" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlı yetkilisi Mattew Miller, 13 Şubat'taki brifingde ABD'nin, Gazze Şeridi'ndeki 1,5 milyon Filistinliyi un ile temin ettiğini söylemişti. Miller, yüklerin Gazze Şeridi'ne ulaştırılmasının aşırı derecede önemli olduğunun altını çizmişti.

Miller'a göre Gazze'ye bir kereliğine değil birkaç ay aralıksız un gönderilmesi konusunu ABD, İsrail hükümetiyle görüşüyor.

Bay Miller, "İsrail hükümeti unun sevk edilmesi konusunu kendi sorumluluğuna almıştır ve biz bu sorumluluğun yerine getirilmesini bekliyoruz" dedi.

Ocak ayında istihbarat bilgilerine isnat eden Wall Street Journal, UNWRA'nın 12 bin çalışanının 1200'nün İslamcı askeri gruplarla bağlantılı olduğunu yazmıştı.

İsrail tarafının aktardığı bilgiye göre UNWRA'nın en az 12 çalışanının 7 Ekim’de dövüşçülerin İsrail'e saldırısına katıldı.

UNWRA tüm Ortadoğu'da çalışmalarını durduracağını açıklamıştı. UNWRA Genel Komiseri Philippe Lazzarini ise istifayı reddetmişti.
 

 

İzvestiya:

Medya, Netanyahu'nun rehineleri serbest bırakmaya yönelik yeni planı reddettiğini bildirdi

Kan Radyosu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu rehinelerin Gazze Şeridi'nden kurtarılmasına ilişkin Mossad istihbaratı, genel güvenlik servisi (ŞABAK) ve İsrail savunma ordusunun hazırladığı yeni planı geri çevirdiğini bildirdi. 

Radyonun haberine göre, Netanyahu Paris'te Mısır, ABD, Katar ve İsrail temsilcilerinin katılımıyla masaya yatırılmış anlaşmayı tamamlayacak yeni krokiyi inceledi. Ancak Kahire'deki görüşmelerin yeni aşaması öncesinde Başbakan bu düşünceyi geri çevirerek sadece diğer düşünceleri dinleme talimatı verdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU