Rus basınında Gazze savaşı: "Çocuklarımı bu korkunç savaştan kurtarmam gerekir"

Gazze savaşının 131. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor? 

Independent Türkçe için 13 Şubat Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 131. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor? 
    

TASS:
 

 

ABD, Gazze'ye 6 haftalık ara verilmesini de içerecek bir anlaşma üzerinde çalıştığını duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, Filistinli sivillerin güvenliğini sağlamaya yönelik inandırıcı bir plan olmadan İsrail'in Refah'ta büyük bir operasyon gerçekleştirmemesi gerektiğine inanıyor

Bunu Ürdün Kralı II. Abdullah ile yaptığı ortak basın toplantısında ABD Başkanı Joe Biden, ABD ve partnerlerinin, İsrail ile Filistinli radikal Hamas hareketi arasında Gazze Şeridi'nde en az 6 haftalık ateşkesi sağlayacak bir anlaşmanın üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Biden’ın ifadelerine göre ABD, İsrail ve Hamas arasında rehineler konusunda bir anlaşma üzerinde çalışıyor, anlaşma çatışmalarda "en az altı haftalık bir arayı öngörüyor."

ABD Başkanı Biden, "Biz bu süreyi kullanarak daha uzun süreli bir anlaşma üzerinde çalışabiliriz" dedi.


Kommersant:

Elnar Baynazarov'un yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Binyamin Netanyahu Refah yolundan saptırılmayacak

Batı, İsrail'i Gazze kentine saldırmaktan vazgeçirmeyi başaramadı

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde ele geçiremediği ve 1,3 milyon insanın sığındığı Güneydeki Refah kentine saldırılara başlattı. Saldırının kurbanlarıyla ilgili farklı bilgiler veriliyor: Filistin kaynaklarına göre 11 Şubat’ı 12 Şubat’a bağlayan gece gerçekleşen İsrail saldırısı sonucunda 50 ile 100 arasında insan hayatını kaybederken yüzlerce insan yaralandı.

Bu insanların sivil ahali yoksa dövüşçüler olmasına ilişkin kesin bilgi sunulmuyor. Avrupa Birliği ve ABD, İsrail'i Refah'ta askeri operasyon yapmaktan vazgeçmeye çağırdılar. Bunun yanı sıra Hamas hareketi kentteki operasyonun barış görüşmeleriyle ilgili tüm girişimleri sekteye uğratacağı uyarısında bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 12 Şubat’ta Refah'a saldırıyı durdurmaya ilişkin hazırlıkları durdurmayı bir daha reddetti. Oradaki 64 kilometrekarelik alana 1,3 milyon insan sığınmış durumda. Onların çoğu Gazze'nin kuzey kısmından gelerek suyun ve elektriğin olmadığı el yapımı çadırlarda kalan mülteciler.

Mısır sınırındaki kent Gazze'nin dünyaya açılan ana kapısı: İnsani yardımın az daha tamamı Gazze Şeridi'ne Refah kapısından giriyor. İsrail'in kara harekâtı bu zaten büyük olmayan yük akışının da önünü kesebilir.

İsrail'in versiyonuna göre Refah'a gece saldırısı rehinelerin kurtarılması operasyonuna hazırlıkmış. Ordu onları yerini biliyor ve uygun anı bekliyorumuş. b11 Şubat’ı 12 Şubat’a bağlayan gece İsrail ordusunun Refah'a hava ve füze darbeleri indirmesinden sonra özel timler dövüşe girdi. Sonuçta kurtarılan 60 ve 70 yaşlı iki erkek artık ailelerine kavuştular. 

Ayrıca, İsrail istihbarat kurumlarının verdiği bilgiye göre Hamas esaretinde toplam 134 kişi kaldı (Hamas yetkilileri ise 11 Şubat’ta "İşgalci ordunun Refah kentine herhangi bir saldırısının takasla ilgili görüşmelerin durmasına neden olacağını" açıkladılar).

İsrailli meslektaşıyla buluşmasından önce Nederland Başbakanı Mark Rutte "X" hessabında Refah'taki büyük çaplı operasyonun "yıkıcı insani sonuçları" olacağını ifade etmiş ve bir an önce ateşkese varılması çağrısı yaptı.

Refah'ta operasyona hazırlanırken İsrail 1,3 milyon insanın tahliyesine ilişkin şimdiye kadar herhangi bir planı bir türlü sunmadı.

Teorik olarak Refah'tan tahliyenin mantığı Güney Batı'da ve en yakındaki Mısır'a gerçekleşmesiydi. Ancak daha Ekim 2023'te Mısır bu bölgedeki sınır kapısını kapattı ve milyonlarca Filistin’in akınının önünü kesmek için korumayı güçlendirdi.

Ayrıca, Financial Times'ın işaret ettiği üzere Kahire'de, İsrail'in Filistinlileri Mısır'a sürerek Gazze'yi Yahudi yerleşimciler için boşalttığını düşünüyorlar. Bu farazi temelden yoksun değil. Örneğin daha önce İsrael Kaz (o zamanki ulaştırma bakanı, şimdi ise dışişleri bakanı), Mısır'ın "Kendi devletlerini kurmaları için Filistinlilere Gazze'dekinden beş misli fazla toprak verebileceğini" ifade etti.

Sınırın açılması konusunda Mısırlıların İsrail'e taviz vermesi söz konusu değil. Bunun ötesinde, Times of İsrael'in aktardığı bilgiye göre 11 Şubat’ta Mısır, Gazze sınırını güçlendirmeye başlamış ve Sina'nın Kuzeyine 40'ın üzerinde tank sevk etti. 


BBC Rusça yayınlar servisi:

Stephani Khegarti'nin yazısı özetle şu şekilde:
 

 

"Çocuğumu doyurmak için dağları yerinden oynatırım" 

Savaş sırasında çocuklarını büyüten Gazzeli bir kadının hikâyesi

Küçük çocukları olan çoğu ebeveyn için onlar için yiyecek seçmek zor bir iştir. Ancak Gazze Şeridi'ndeki savaş sırasında doğan 22 bin çocuğun ebeveynleri için seçim yapmak bir lüks. Birçoğu her gün yeni doğan bebeklerin hayatı için savaşıyor.

Ocak ortasında Amal tehlikeli bir yolculuğa çıkmaya karar verdi. Sadece iki günlük mama kalmıştı; üç aylık bebeği Muhammed başka hiçbir şey yiyemiyordu.

"Onu beslemek için dağları yerinden oynatırım" diye yazdı; "Çocuğumun buna ihtiyacı var."

Gazze'nin güneyindeki memleketi Han Yunus'un dışında bir arazi parçasında yaşıyordu. İsrail güçleri bölgedeki operasyonlarını genişleterek gece gündüz bölgeyi bombaladı.

Bebek için güneydeki Refah'ta mama aramaya karar verdi. Oraya arabayla yolculuk genellikle sadece 20 dakika sürüyordu ama şimdi yolda İsrail askerleri vardı.

"Refah'a gidiyorum, bir şeyler bulmaya çalışacağım. İnşallah bugün bu karışımı alacağım" dedi bana sesli mesajla. Sesi endişeli ama kararlıydı.

Bu tehlikeli bir fikirdi ama başka seçeneği yoktu. Küçük Muhammed ve ağabeyi Nuh'u akrabalarına bıraktı. Birkaç saat sonra başka bir mesaj geldi.

Panik içinde, "Yolda arabamıza İsrail tankları saldırdı ve şimdi Refah'ta mahsur kaldım" dedi;

"Çocuklarımı bir daha görebilecek miyim bilmiyorum…"

Daha sonra Amal'la birlikte araçta bulunan bir arkadaşı da olanları anlattı.

Ona göre, biri kendilerine doğru ateş eden üç tankla karşılaştılar ve mermi aracın yanında patladı. Sürücü panik içinde geri çekildi ve onlar da uzaklaştı.

Amal birkaç saat boyunca temas kurmadı. Akşam geç saatlerde bir mesaj geldi: Han Yunus'a dönmüştü ama bebek maması yoktu.
 

 

7 Ekim 2023 sabahı Amal, 18 aylık Noah ile yatakta yatarken evin duvarlarından gelen gürültüyle uyandılar.

Amal, Noah'ı yakaladı ve odadan odaya koşmaya başladı.

"Nereye kaçacağımı bilmiyordum çünkü gürültü her yerdeydi, her yerdeydi" diyor.

Bu noktada Hamas İsrail'e saldırı düzenleyerek sınıra binlerce roket fırlattı. İsrailli savaşçılar kısa sürede misilleme saldırıları başlattı.

Ancak Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta Emel'in olup bitenler hakkında hiçbir fikri yoktu. Endişeliydi ve korkmuştu ve sekiz aylık hamileyken ağır kanamaya başladı.

Hastaneye gitmesi gerekiyordu ama kocası Batı Şeria'da çalışıyordu ve o yalnızdı.

"Arabayı en az üç saat bekledim" diyor. Bir taksi şoförü onu ancak kısa bir mesafeye götürebildi; arabadan inip bir başkasını beklemek zorunda kaldı.

"Sokaklar insanlarla doluydu, hepsi korkmuştu. Ne yapacaklarını, nereye gideceklerini bilmiyorlardı" diyor. 

"Her yerde bomba sesi duyduk"

Bunca zaman kanıyordu.

Amal hastaneye kaldırıldığında hemen sezaryen planlandı.

Mohamed sabah saat 11'de geri dönülmez biçimde değişen bir dünyada doğdu.
 

Dokuz günlük Muhammed nefes almakta güçlük çekerek hastaneye kaldırıldı.jpg
9 günlük Muhammed nefes almakta güçlük çekerek hastaneye kaldırıldı

 

Amal ve çocukları doğum yaptıktan sonra iyileşmek için ebeveynlerinin evine gitti. Amal, yol boyunca epilepsi hastası Noah için bebek bezi ve bebek maması ile ilaç satın aldı.

"Savaşın bir aydan fazla sürmeyeceğini sanıyordum" diyor.

İngiltere'de olduğu gibi Gazze'de de kadınların yaklaşık yarısı 6 haftadan daha uzun süre emziriyor. BM'nin müdahale ettiği birçok acil durumda emzirme oranları çok daha yüksektir.

UNICEF'in acil durumlarda çocuk beslenmesi konusunda kıdemli danışmanı Anu Nayaran, "Çatışma başlar başlamaz bunun bir sorun olacağını biliyorduk" diyor.

"Bebeğinizi emzirmiyorsanız ve bir anlaşmazlığın ortasındaysanız aniden emzirmeye başlayamazsınız" diyor;

"Tamamen bebek mamasına bağımlısınız."

Amal, Muhammed'i bir ay boyunca emzirdi ancak yeterince süt üretmediğini fark etti.

"Her zaman korkuyordum ve gergindim. Kendim için doğru beslenmeye odaklanmadım. Bu yüzden ona sütüm yoktu" diyor; "Ama yorgunum."
 

 

RİA Novosti:
 

 

ABD Senatosu Ukrayna ve İsrail'e yardım edecek bir projeyi oyladı

Ukrayna ve İsrail'e yardım projesi ABD Senatosu'nda son oylamaya sunuldu

Pazartesi akşamı ABD Senatosu’nda ABD sınırlarının korunması tedbirlerinin sertleştirilmesi olmadan Ukrayna ve İsrail'e yardımı öngören yasa tasarısı üzerinde son prosedür oylaması yapıldı. Oylamanın sonuçlarına göre, yasa tasarı şimdi ABD Senatosunda görüşülecek.

Tasarının lehinde 66 Senato üyesi oy kullanırken 33 üye aleyhte oy verdi. Tasarının bu hafta görüşülmesi beklenirken hatta belki çarşamba günü de görüşülebilir. Yasa tasarısı Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılamak için 60 milyar, İsrail'in ihtiyaçları için ise yaklaşık 14 milyar dolarlık bir yardım yapılmasını öngörüyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU