Rus basınında Gazze savaşı: "Beyaz Saray, Ukrayna desteklenmeden İsrail'e yardım edilmesine karşı çıktı"

Gazze savaşının 121. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Annabelle Gordon/Global Look Press

Independent Türkçe için 4 Şubat Pazar günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 121. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
 

 

BBC Rusça yayınlar servisi:

Husiler, ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki mevzilerine yönelik yeni saldırılarına yanıt verme sözü verdi

Husiler, dün gece Yemen'de onlarca hedefi vuran ABD ve İngiltere saldırılarına karşılık verme sözü vermişti.

Bir Husi sözcüsü, X sosyal medyasında, Birleşik Krallık-ABD ortak saldırılarının bu üçüncü turunun, Filistinlilere yönelik "ahlaki, dini ve insani duruşa" olan bağlılıklarını sarsmayacağını söyledi.

Cumartesi günü ABD ve İngiliz kuvvetleri, Kızıldeniz'deki gemilere gemisavar seyir füzeleri ateşlemeye hazırlanan altı Husi füze fırlatıcısına karşı meşru müdafaa saldırısı düzenledi.

Saldırılarda Yemen'de 13 farklı noktada 36 hedef vuruldu.

Buna karşılık Husiler İsrail'e insansız hava araçları ve füzeler fırlatmaya başladı ve bunların çoğu durduruldu.

ABD Merkez Komutanlığı (Centcom) tarafından yayınlanan bir bildiride, füzelerin bölgedeki ABD Donanması gemileri ve ticari gemileri için doğrudan bir tehdit oluşturduğu belirtildi.

Centcom ayrıca cumartesi günü yaptığı açıklamada, ortak operasyonun ABD ve İngiltere hükümetlerinin talimatıyla Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Hollanda ve Yeni Zelanda'nın desteğiyle başlatıldığını söyledi.

Açıklamada şöyle devam edildi: "Bu hassas saldırılar, Husilerin küresel ticareti ve sivil denizcilerin hayatlarını tehdit etmek için kullandıkları yetenekleri bozmak ve zayıflatmak için tasarlandı ve Husilerin bir dizi yasadışı, tehlikeli ve istikrarı bozucu eylemlerine yanıt olarak tasarlandı."
 

 

İzvestiya:

ABD, Yemen'e yeni bir saldırı başlattı ve Husilerin seyir füzesini imha etti

CENTCOM: ABD, Yemen'e yeni bir saldırı başlattı, Husilerin seyir füzesini imha etti

Amerikan askerleri Yemen topraklarına bir saldırı daha düzenledi. Saldırının hedefi Ansar Allah hareketine mensup asi Husilerin elindeki kanatlı füze oldu. Bu açıklamayı ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) yaptı.

4 Şubat Sana saatiyle 04.00'da CENTCOM güçleri savunma amacıyla Husilerin elinde Kızıldeniz'deki gemilere saldırmak için hazır tutulan kanatlı füzeye darbe indirdi" diye X sosyal ağındaki açıklamada belirtildi.

CENTCOM'dan yapılan açıklamada Yemen'in, Husilerin kontrolündeki arazisinde kanatlı füzelerin olduğunun farkına vardığı ve bu füzelerin Ortadoğu bölgesinde ticari gemilere ve ABD Deniz Kuvvetlerine 'doğrudan tehdit' oluşturduğu ifade edildi.
 

 

Lenta.ru:

Beyaz Saray, Ukrayna'nın desteği olmadan İsrail'e yardım yapılmasına karşı çıktı

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi Ukrayna'ya maddi destek verilmeden İsrail'e ek yardım yapılmasına ilişkin Cumhuriyetçilerin önerdiği yasa tasarısına karşı çıkıyor. Bunu Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre söyledi.

Pierre’nin sözlerine göre "Beyaz Saray kararlı biçimde bu hileye karşı çıkacak."

Basın sözcüsü, "Bu yasa tasarısı sınırların korunması için hiçbir şey vermemenin yanı sıra, Ukrayna halkına asla yardım etmiyor…ve aynı zamanda Filistin halkına insani yardımı reddediyor" diye belirtti.

Basın sözcüsü, Ukrayna ve İsrail'i de destekleme fırsatı oluşturacak güvenliği sağlama amaçlı yasa tasarısı üzerinde anlaşmaya varılması için Biden yönetiminin aylardan beri iki partiyle de çalıştığını hatırlattı.

Daha önce Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, yasama organının Ukrayna'ya herhangi bir maddi destek ayrılmaksızın İsrail'e maddi yardım edilmesine ilişkin yasa tasarısının gündeme alacağını ifade etti. Kiev'e finansal destek paketinden ayrı biçimde İsrail'e 17,6 milyar dolar öneriliyor.
 

 

TASS:

Eski NATO komutanı, İran ve ABD'nin Ortadoğu'daki savaşla ilgilenmediğini açıkladı

James Stavridis de ciddi bir askeri çatışmaya dönüşme olasılığını "düşük" olarak değerlendirdi, ancak böyle bir senaryoyu tamamen dışlamadı

Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı emekli ABD Donanması Amirali James Stavridis, "Ortadoğu'da geniş çaplı bir savaş çıkmayacak çünkü ne Tahran ne de Washington bununla ilgilenmiyor" dedi.

MSNBC kanalında ABD'nin Suriye ve Irak'a ve aynı zamanda Birleşik Krallık ile birlikte Yemen'e saldırılarını yorumlayan Stavridis, "İki esas rakipten hiçbir tanesi, yani ne İran ne de ABD cereyan eden olayların büyük bir savaşa kadar gitmesini istiyor. Bu, açık. Washington'a baktığımızda Başkan Biden yeniden seçilmek için mücadele ediyor, kendisine Ortadoğu'da büyük bir savaş gerekli değil. Tahran'daki mollalar ise bu işin geniş çaplı bir savaşa evrilmesi durumunda kaybedeceklerini ve askeri potansiyellerinin önemli ölçüde azalacağını biliyorlar" ifadelerini kullandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU