İsrail yönetimi BM Genel Sekreteri'nin istifasını istiyor

UNRWA krizi büyüyor

UNRWA'nın sadece Gazze'de 13 bin çalışanı bulunuyor (Reuters)

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarından bazılarının Hamas bağlantılı olduğunu iddia eden İsrail yönetimi BM Genel Sekreteri'nin istifasını istiyor.

Konuyla ilgili bir röportaj veren İsrail Dışişleri Bakanı İsrail Katz, "Tabii ki de genel sekreter olarak bu durumdan sorumlu. Guterres istifa etmeli ya da BM onu görevden almalı" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, Almanya ve İtalya gibi ülkelerin UNRWA'ya sağladığı fonları kesmesi hakkında konuşan Katz, "Bu bir insani yardım örgütü olsa da, birçok ülke doğru olanı yaptı" diye konuştu.

İsrail yönetimi, 10'dan fazla BM çalışanının 7 Ekim'deki Hamas saldırılarına katıldığını iddia etmişti.

Katz konuyla ilgili açıklamasında, "Gereken kanıtları toplayarak ABD ve Almanya gibi ülkelere yollayacağız. Guterres, UNRWA'nın Hamas'la işbirliği yaptığına dair birçok işareti ve şikayeti görmezden geldi. UNRWA çözümün değil sorunun bir parçası" diye konuştu.

Konunun kişilerle ilgili olmadığını belirten İsrailli bakan, UNRWA'nın kurum olarak Hamas'la neredeyse tam işbirliği yaptığını öne sürdü.

Gazze'nin yeniden inşası için başka bir ajans kurulması gerektiğini belirten Kantz, Arap ülkelerinin bunun içinde daha önce olmadığı kadar rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

UNRWA, geçen hafta yaptığı açıklamada Hamas'a veya başka bir militan gruba bilinçli bir yardımın yapılmadığını söylemiş ve iddialarla ilgili soruşturma başlatmıştı.


Geçen cuma günü Hamas bağlantılı olmakla suçlanan BM çalışanlarından 9'unun görevine son verilmişti.

Guterres pazar günü yaptığı açıklamada, "Bu personeller hakkındaki tiksindirici suçlamaların sonuçları olmalı. Gazze'deki iki milyon kişi günlük yaşamlarını UNRWA'dan gelen yardımlarla sürdürebiliyor" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail'le Birleşmiş Milletler arasındaki ilişkiler 7 Ekim'deki Hamas saldırılarından bu yana gerilimli bir seyir izliyor. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ekimde yaptığı açıklamada Hamas saldırılarının "bir boşluk içinde gerçekleşmediğini" söylemiş ve İsrail'in onlarca yıldır Filistin'de işgalci konumunda olduğuna dikkat çekmişti.

Guterres'in açıklamaları ve BM'den gelen Gazze'de ateşkes ilan edilmesine yönelik çağrılar İsrail yönetiminin tepkisini çeken etkenlerden olmuştu.


Independent Türkçe, Politico, AA

DAHA FAZLA HABER OKU