Dünya atmosferine girmeden sadece birkaç saat önce tespit edilen küçük bir asteroit, pazar günü Berlin semalarında zararsız bir ateş topuna dönüşerek yanıp kül oldu.
2024 BXI adı verilen bu uzay taşının Dünya atmosferine girişi, çarpmadan sadece birkaç saat önce ilk kez tespit edilmesinden dolayı benzersizdi.
Araştırmacılar sadece 8. kez bir asteroidin Dünya'ya çarpmadan önce tespit edildiğini söylüyor.
Uluslararası Astronomi Birliği'ne göre asteroit, Macar gökbilimci Krisztián Sárneczky tarafından çarpmadan yaklaşık üç saat önce keşfedildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
NASA ise çarpmadan yaklaşık 20 dakika önce keşfi doğruladı.
Cumartesi akşamı NASA, X'te "Dikkat: Küçük bir asteroit Berlin'in batısında, Nennhausen yakınlarında Orta Avrupa Saati'ne göre 01.32'de (TSİ 03.32) zararsız bir ateş topuna dönüşerek parçalanacak. Hava açık olursa gözlemciler görebilecek!" diye paylaştı.
Heads Up: A tiny asteroid will disintegrate as a harmless fireball west of Berlin near Nennhausen shortly at 1:32am CET. Overseers will see it if it’s clear!
— NASA Asteroid Watch (@AsteroidWatch) January 21, 2024
Daha önce Sar2736 geçici adıyla bilinen asteroit yaklaşık bir metre genişliğindeydi ve Berlin semalarında Evrensel Zaman'a göre 00.33 (TSİ 03.33) civarında birkaç saniye gibi kısa bir süre boyunca görünüp kaybolurken kameralara yakalandı.
A 1m asteroid called Sar2736 is going to impact Earth, West of Berlin (city of Rathenow) at 00:32 UT, so in 30 min. HARMLESS but several fragments will probably fell on the ground. Look up if you live in the area. It will be a beautiful show. pic.twitter.com/42CkZZMFxb
— Franck Marchis (@AllPlanets) January 21, 2024
Sar2736 adlı 1 metrelik asteroit Berlin'in batısında (Rathenow şehri) Evrensel Zaman'a göre 00.32'de, yani 30 dakika içinde Dünya'ya çarpacak. ZARARSIZ ama muhtemelen birkaç parçası yere düşecek. Eğer o bölgede yaşıyorsanız yukarı bakın. Güzel bir gösteri olacak.
A bit of space drama last night: astronomer Krisztián Sárneczky discovered 1 meter-wide asteroid 2024 BX1… only 3 hours before it harmlessly burned up in the Earth’s atmosphere near Berlin, Germany this morning at 00:33 UT. A live cam view near Leipzig caught the asteroid’s end. pic.twitter.com/XYAK5PerCh
— Dave Dickinson (@Astroguyz) January 21, 2024
Dün gece bir miktar uzay draması yaşandı: Gökbilimci Krisztián Sárneczky 1 metre genişliğindeki asteroit 2024 BX1'i… Evrensel Zaman'a göre bu sabah 00.33'te Almanya'nın Berlin kenti yakınlarında Dünya atmosferinde zararsız bir şekilde yanıp kül olmadan sadece 3 saat önce keşfetti. Leipzig yakınlarındaki bir canlı kamera görüntüsü asteroidin sonunu yakaladı.
Gökbilimciler asteroidin, Berlin'in yaklaşık 50 km batısında parçalanmaya başlayarak yol boyunca bazı küçük uzay taşları düşürdüğünden şüpheleniyor.
Another *incredible* shot of the small asteroid burning up above Germany just moments ago—wow. pic.twitter.com/OGl0GuWGe6
— Dr Robin George Andrews (@SquigglyVolcano) January 21, 2024
Küçük asteroidin sadece birkaç dakika önce Almanya'nın üzerinde yanarken çekilmiş bir başka *inanılmaz* görüntüsü; vay canına.
Avrupa Uzay Ajansı'na göre Dünya'ya yakın olan, 30 metreden küçük asteroitlerin yaklaşık yüzde 99'u henüz keşfedilmediğinden bu asteroidin görülmesi de olağandışı bir durum.
Bu tür küçük asteroitlerin Dünya'ya nereden çarpabileceğini isabetli bir şekilde tahmin etmek daha da zor ama gezegendeki yaşama teşkil ettikleri potansiyel tehdit hâlâ düşük.
NASA ve dünya genelindeki bazı uzay ajanslarının, gezegen için daha tehlikeli olabilecek büyük asteroitleri izleyen ekipleri var.
Amerikan uzay ajansının 2027'de fırlatılması planlanan NEO Surveyor uydusunun daha da fazla asteroit bulunmasına katkı sağlaması bekleniyor.
Bilim insanları ayrıca Dünya'yı korumak için asteroitlerin üzerindeki patlayıcıları saptırmanın ve patlatmanın yollarını araştırıyor.
NASA'nın 2022'de fırlatılan Dart görevi, buzdolabı büyüklüğünde bir uzay aracını asteroit Dimorphos'a çarptırarak rotasını başarıyla değiştirmişti.
Bu uygulama, yöntemin Dünya'yı tehdit eden bir asteroidi gezegene ulaşmadan önce hareket ettirmede etkili olabileceğini göstermişti.
Araştırmacılar ayrıca felakete yol açabilecek uzay taşlarının yörüngesini değiştirmek için nükleer araçların kullanımını da araştırıyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/space
Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç
© The Independent