İnsanların, köpeklerin duygularını düşündükleri kadar iyi anlayamadığı bulundu.
Köpekler konuşmasa da vücut dilleriyle pek çok şeyi anlatabiliyor. Örneğin, birçok köpek oyun oynamak istediğinde eğilir ve korktuğunda bakışlarını kaçırır.
Araştırmacılar, insanların bu duyguları ne kadar iyi anladığını öğrenmek için bir çalışma yürüttü.
Arizona Eyalet Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Holly Molinaro ve köpek davranışı uzmanı Dr. Clive Wynne pandemi döneminde yaygınlaşan Zoom görüşmelerinden ilham aldı. Kullanıcıların arka planlarını gizlediği oturumların bir benzerini, köpek videolarına uyarlamaya karar verdiler.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Molinaro, ailesiyle birlikte yaşayan Oliver isimli köpeklerinin bir dizi videosunu çekti. Bu videoların bazıları, Oliver'a tasması veya ödül mamasının gösterildiği pozitif durumları, diğerleriyse elektrikli süpürgenin tutulması gibi negatif durumları içeriyordu.
Bilim insanları daha sonra videoların arka planını silerek görüntülerde sadece Oliver'ı bıraktı. Ardından 383 katılımcıya videoların iki versiyonunu da göstererek köpeğin duygularını yorumlamlarını istediler.
Anthrozoös adlı hakemli dergide dün (10 Mart) yayımlanan çalışmadaki katılımcıların videoların ham hallerinde, Oliver'ın duygularının olumlu olduğunu bildirme ihtimali pozitif senaryolarda daha yüksekti. Ancak bağlam ortadan kaldırıldığında köpeğin duygularını her iki durumda da eşit derecede olumlu olarak değerlendirdiler.
Araştırmacılar daha sonra Oliver'ın olumlu tepkilerini olumsuz senaryolarla birleştirerek videoları değiştirdi. Örneğin tasmasına verdiği tepkiyi, elektrikli süpürgeye veriyormuş gibi gösterdiler.
485 kişiye bu videoları izleten ekip, katılımcıların Oliver'ın duygularına dair yorumlarının hayvanın tepkilerinden ziyade çevresindeki şeylere odaklandığını gözlemledi.
Molinaro "Çalışmamızdaki insanlar, elektrikli süpürgeye tepki verdiği anlaşılan bir köpeğin videosunu görünce, hayvanın kötü ve tedirgin hissettiğini söyledi" diyerek ekliyor:
Ancak köpeğin tasması karşısında aynı tepki verdiği bir videoyu görünce, herkes köpeğin mutlu ve sakin hissettiğini bildirdi. İnsanlar köpeğin duygularını köpeğin davranışına göre değil, köpeğin içinde bulunduğu duruma göre değerlendiriyordu.
Dr. Wynne ise "Köpeklerimiz bizimle iletişim kurmaya çalışıyor ancak biz insanlar, zavallı hayvanın kendisi dışında her şeye bakmaya kararlı görünüyoruz" ifadelerini kullanıyor.
Çalışmanın sadece bir köpeğin davranışlarını içermesi gibi sınırlılıkları var. Ekip ayrıca insanların, kendi köpeklerinin tepkilerini daha iyi anlayabileceğini de belirtiyor.
Ancak Dr. Wynne, insanların beraber yaşadıkları hayvanların duygularını anlamak için daha fazla çaba sarf etmesini umduğunu söylüyor. Bir tazı sahiplendiğini ekleyen Dr. Wynne "Onu neyin mutlu, neyin mutsuz ettiğini bilirsem, o zaman daha mutlu bir hayat yaşamasını sağlayabilirim" diyor.
Molinaro da "İlk adım, köpeklerin duygularını okuma konusunda o kadar da iyi olmadığımızın farkına varmak" diyerek ekliyor:
Her köpeğin kişiliği ve dolayısıyla duygusal ifadeleri kendisine özgü. Kendi köpeğinizin verdiği sinyallere ve davranışlarına gerçekten dikkat edin.
Independent Türkçe, New York Times, Phys.org, Anthrozoös
Derleyen: Büşra Ağaç