Nabzınız sağlığınızla ilgili ne gösteriyor?

Düşük nabız sağlıklı olduğunuz anlamına gelmeyebilir

Sağlıklı yetişkinlerde 60-100 arası nabız normal kabul ediliyor (Reuters)

Birleşik Krallık merkezli Guardian gazetesi, kalp nabzının sağlık için ne anlam ifade ettiğine ilişkin bir haber yayımladı.

Gazeteye konuşan Dr. David Culpepper, olması gereken nabzın kişinin sağlık durumu ve yaşı gibi etkenlere göre değişebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Culpepper, "Sporcuların ve çok zinde insanların nabzı 60'ın altında olabilirken, bebeklerde ve küçük çocuklarda sıklıkla 100'ün üstünde nabız görülür. Genellikle bu rakam yaşlandıkça düşer" ifadelerini kullandı.

Nabzınız 60'ın altındaysa kendinizi bir sporcu kadar sağlıklı sayabilirsiniz ancak bunun da bazı istisnaları var.

Culpepper'a göre düşük nabız, kalbin elektriksel sistemiyle ilgili sorunlara, yetersiz çalışan tiroid bezine veya diğer tıbbi problemlere işaret ediyor olabilir. 

Bunun yanı sıra özellikle yüksek tansiyon ve kalp problemleri için kullanılan bazı ilaçlar da düşük nabız sebebi olabilir.

Londra'daki Mayo Klinik'te görev yapan kardiyolog Elijah Behr ise yaşam tarzının nabzın üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Behr, "Kafein, adrenalinin kalpteki etkisini artırır. Yani yüksek miktarda çay, kahve veya enerji içeceği tüketmek nabzınızı geçici olarak artırabilir. Sigaranın içindeki nikotin de benzer bir etki yaratır ve uzun süreli kullanımda kalp ve dolaşım problemlerine yol açar" dedi.

Stres, kaygı ve heyecan gibi duyguların da kalp atışını hızlandırdığına dikkat çeken Behr, ortada hiçbir neden yokken yaşanan nabız yükselmeleriyle ilgili dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Behr, "Hiçbir sebep yokken nabız yükseliyorsa, bu fark edilmeyen bir kalp problemi nedeniyle olabilir ve mutlaka incelenmesi gerekir. Nabız yükselmesi bayılmalara ve baş dönmesine neden oluyorsa durum daha acildir" diye konuştu.

Uzmanlar ayrıca spor yaptıktan veya heyecanlandıktan sonra nabzın ne kadar sürede normale döndüğünün de önemli olduğunu ve bu sürenin kısalığının daha sağlıklı bir kalbe işaret ettiğini söyledi.


Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU