Modi, Hindular tarafından yıkılan Babür Camisi'nin yerine yapılan tapınağı açacak

Modi’nin bu tapınağı siyasi çıkarları için kullandığını savunan muhalefetin büyük kısmı ise açılış törenine katılmayacak

Fotoğraf: Reuters

Hindistan Başbakanı Narendra Modi bugün Ayodhya kentinde Hindu tanrısı Ram için yapılan bir tapınağı açacak. Bu tapınağın yerinde 1992 yılına kadar, 16. yüzyılda Babürlüler tarafından inşa edilen Babür Camisi bulunuyordu.

O yıl bir tapınak bir grup Hindu tarafından yıkılmış, bunun üzerine başlayan protestolarda ülke genelinde 2 bine yakın kişi hayatını kaybetmişti.

BBC Türkçe'de yer alan habere gmre; Hindular tanrı Ram’ın o noktada doğduğuna ve Babür Camisi inşa edilmeden önce orada bir Ram tapınağı bulunduğuna inanıyor.
Caminin yıkılmasından bu yana Hindu milliyetçisi siyasetçiler burada Ram için bir tapınak yapmayı vadediyordu.

Burada bir tapınak inşa edilmesi için başlatılan hareket Modi’nin bugün iktidarda olan Bharatiya Janata Partisi’nin, 1990’larda güçlenerek siyaset sahnesine girmesini sağlamıştı.

Üç katlı tapınağın inşa maliyeti 217 milyon dolar (yaklaşık 6,5 milyar TL) tuttu.

Tapınak için Ram’ın 130 cm. boyunda bir heykeli de yapıldı.

Birkaç ay içinde genel seçim düzenlenecek Hindistan’da Modi’nin bu tapınağı siyasi çıkarları için kullandığını savunan muhalefetin büyük kısmı ise açılış törenine katılmayacak.

Bugünkü “yaşam enerjisinin ortaya çıkışı” töreninde dini sözler tekrarlanacak, ateş etrafında dini ritüeller gerçekleştirilecek.

Bunların sayesinde tanrı Ram’ın heykel veya fotoğraflarına kutsal bir yaşamın zuhur edeceğine inanılıyor.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU