Çinli yatırımcılar, Pekin'in kripto para yasağını nasıl aşıyor?

Eski usul yöntemler kullananlar da var

Çin Merkez Bankası'nın Eylül 2021'de kripto para işlemlerini yasaklamasının ardından Bitcoin yüzde 5 değer kaybetmişti (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Çin'deki kripto para yatırımcılarının yasakları aşarak nasıl işlem yaptığını inceledi. 

Haberde, Pekin yönetiminin kripto parayı 2021'de yasaklamasına rağmen yatırımcıların farklı yöntemlerle borsalarda işlem yapmayı sürdürdüğü belirtildi.

New York merkezli blockchain analiz firması Chainalysis'in verilerine göre Çinli yatırımcılar, Temmuz 2022 - Haziran 2023'te kripto para işlemlerinden net 86 milyar dolar gelir elde etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kripto para saklama hizmeti veren Ballet firmasının kurucusu Bobby Lee, Çin'deki denetimlerin zorluğuna işaret ederek, "Bunları tespit etmek çok güç. Çin'de 1 milyar kişi yaşıyor. Kimin ne satın aldığını nasıl bileceksiniz?" dedi. 

Ülkedeki birçok yatırımcının, 2021'deki yasak öncesinde yabancı ülkelerdeki kripto para borsalarında açtığı hesapları VPN aracılığıyla kullandığı belirtildi. 

Ayrıca yatırımcılar, ülkede WhatsApp'ın muadili olarak kullanılan WeChat ve Telegram gibi programlar üzerinden de kripto para satıcılarıyla iletişime geçip işlem yapabiliyor.

Bunlara ek olarak daha eski usul yöntemleri kullananlar da var. Bazı yatırımcılar, daha önceden anlaşarak kafelerde, restoranlarda ya da çamaşırhanelerde buluşup kripto para alışverişi gerçekleştirebiliyor. Bunların bazıları banka havaleleri, diğerleriyse fiziksel satın alma işlemleriyle yapılıyor.

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden Ben Charoenwong, bu işlemlere dair şunları söyledi: 

Eskiden biriyle arka sokakta buluşur ve istediğiniz şey karşılığında satıcıya bir çanta dolusu para verirdiniz. Şimdiyse bir kafeye gidip buluştuğunuz kişiye bir flash disk verebilirsiniz ya da kripto para cüzdan bilgilerini değiş tokuş edebilirsiniz. Bu, çanta dolusu nakit para vermeye kıyasla daha az sorun yaratıyor.

Haberde, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) 10 Ocak'ta açıkladığı kararla spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) başvurularını onayladığı da hatırlatıldı. SEC'nin bu kararıyla yatırım şirketlerinin müşterileri adına Bitcoin'e yatırım yapmasının önü açılmıştı.

Spot Bitcoin ETF'leri sıkı denetlenen borsalarda işlem göreceği için yatırım hesapları üzerinden daha güvenli şekilde satın alınabileceği bildirilmişti. Ancak uzmanlar, bunları kullanan yatırım firmalarının sayısının artmasıyla SEC'nin piyasaları denetlemekte güçlük yaşayabileceğine dikkat çekmişti.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU