Ukrayna'nın sadece birkaç saldırıyı karşılayacak hava savunma mühimmatı kaldı

Ukraynalı general Batı ülkelerinden mühimmat gelmesi gerektiğini söyledi

Kiev çevresinde görevli hava savunma birliklerine madalya verildi (AFP)

Ukrayna'nın Rus ordusuna karşı kullandığı mobil hava savunma sistemlerinin sadece birkaç saldırıyı daha karşılayacak mühimmatı kaldı.

Ukrayna ordusu müşterek kuvvetler komutanı Sergiy Nayev, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Taşınabilir hava savunma sistemlerinin birkaç güçlü saldırıyı daha karşılayacak kadar mühimmatı kaldı. Orta ve uzun vadede, füze stoklarını yenilemek için Batılı ülkelerin yardımına ihtiyaç duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kiev ve Ukrayna'nın kuzeyindeki bölgelerdeki mobil hava savunma sistemlerinden sorumlu olan Nayev, "Daha fazla mühimmat önceliğimiz. Çünkü Ruslar hava savunmamızı çökertmek istiyor. Tabii ki Patriot füzelerini ve sistemlerin kendisini de almak isteriz" diye konuştu.

Ukraynalı komutan, ABD'den alınan Patriotların Rusya'nın son saldırısında Kinzhal tipi 10 balistik füzeyi imha ettiğini de hatırlattı.

Kiev yakınlarında başkenti korumakla görevli hava savunma birlikleriyle bir araya gelen Nayev, birliklerin isabet oranının yüzde 90'a yaklaştığını söyledi. 


Dünyadaki hiçbir hava savunma sisteminin bu derecede başarılı sonuçlar vermediğini öne süren Nayev, Kiev halkının güvende olup olmadığı sorusunu, "Hava savunmamızın etkinliğini artırmak görevimiz ve 7/24 bunun üzerinde çalışıyoruz. Her Ukrayna vatandaşı bilmeli ki, askeri liderlik huzuru korumak için elinden gelen her şeyi yapıyor" diye yanıtladı.

Mobil hava savunma silahı Stinger'ı kullanan askerlerden biri olan Roman ise, "Eşim ve çocuğum Kiev'deki evimizde uyuyor. Benim de çalışmam gerekiyor. İlk füzeyi Stinger'la düşürdük. 6 dakika sonra ikinci bir füze geldi. Birliğimizde ZU-23 kullanan arkadaşlar da onu düşürdü" dedi.

Roman, Rusya'nın son zamanlarda hava savunma sistemlerini yanıltmak için sahte alevler saçan füzeler kullandığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatının ilk aylarına ABD'den tedarik edilen Javelin ve Stinger tipi taşınabilir hava savunma silahları damga vurmuştu.

Ukrayna ordusunun yaygın şekilde kullandığı bu silahlar Rus hava kuvvetlerine ciddi kayıplar verdirmişti.


Independent Türkçe, AFP, Al Arabiya

DAHA FAZLA HABER OKU