Cezayirliler üniversiteye girişte elektronik doğrulama uygulamasına neden karşı çıkıyor?

Devlet, öğrencileri dijital bir görüntü veya video aracılığıyla tanımlamak için bunu kabul etti ve insan hakları örgütleri mevzuat olmadan yayınlandığı için bunu reddediyor

Cezayir'de 421 üniversite bölgesi elektronik yüz tanıma sistemi ile donatıldı / Fotoğraf: AFP

Cezayir'deki üniversite, sürecin karşılaştığı tüm sorunlara rağmen dijitalleşme yolunda ilerliyor.

Mevcut üniversite yılı için kayıt süreçlerinde "sıfır kağıt" uygulamasının başarısının ardından sıra, sosyal hizmetleri geliştirmek amacıyla elektronik yüz tanıma sistemini benimsemeye geldi.

Amaç öğrencileri korumak olsa da, bunu acelecilik olarak gören taraflar da var.


İvme ve eylemler

Yüksek Öğretim Bakanlığı, Koronavirüs salgınının Cezayir'den geçen çeşitli hükümetlerin ayaklarının altındaki durgun değişim sularını harekete geçirmesi ve sağlık krizinin değişime neden olmasıyla yıllardır ertelenen üniversite dijitalleştirme projesinin tozunu attırmasının ardından dijital bir üniversiteye ulaşmak için zamanı hızlandırıyor.

Belki de uzaktan eğitim planının başarısı ve internet üzerinden iletişimin teşvik edilmesi, hayatın dijitalleşmesini teşvik eden en önemli motivasyonlar arasında yerini aldı.

Üniversite kayıt işlemlerinde "sıfır kağıt" sürecinin tamamlanmasının ardından konu sosyal hizmetlere geldi ve Ulusal Üniversite Hizmetleri Ofisi Genel Müdürü Murad Kureyşi, 421 üniversite bölgesinin elektronik yüz tanıma sistemiyle donatıldığını belirterek, bu sistemin dijitalleşme sürecinin ikinci aşamasında, konaklama ve ulaşım hizmetleri için belirlenen diğer platformların hizmete girmesine ek olarak, tüm entegre restoranlara, yani üniversite bölgelerinde bulunanlara dağıtılacağını açıkladı.

Kureyşi, "sıfır kağıt" sloganının hayata geçirilmesi için sarf edilen çabaların üniversite hizmetlerinin kalitesinin önemli ölçüde artırılmasını ve bu alanda karşılaşılan zorlukların aşılmasını sağladığını vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tanımlama teknolojisi

Cezayir Üniversite Hizmetleri Ofisi Genel Müdürü, bu adımın öğrencilerin insan kaynaklarını yönetme, konaklama, kampüse girişi izleme, üniversite bursları ve üniversite beslenmesi veya öğrenci ulaşımını takip etme gibi çeşitli hizmetlerden yararlanmalarını kolaylaştırmak için atıldığını belirterek, merkezi üniversite restoranlarının çok hizmetli elektronik okuyucularla donatılması beklentisine dikkat çekti.

Şu anda kullanımda olan elektronik biletlerin kademeli olarak değiştirilmesi amacıyla öğrenci kartı için, bu sürecin ilk aşamasının 98 merkezi üniversite restoranını içereceğine işaret etti.

"Yüz analizi" bir kişinin kimliğini belirleme veya doğrulama yeteneğine sahip.

Bu teknoloji, fotoğraf veya videolardaki insan yüzlerini tanıyabilir, iki fotoğraftaki bir yüzün aynı kişiye ait olup olmadığını belirleyebilir veya daha önce çekilmiş büyük bir fotoğraf grubunda belirli bir yüzü arayabilir.

Bu sistem, işe alım veya oturum açma sırasında bireyleri benzersiz bir şekilde tanımlamak için kullanılır.

Parmak izi veya retina taramalarından daha hızlı ve verimli çalışır ve bireyleri tanımlamak için sadece cep telefonu numarası, e-posta adresi veya posta adresi kullanmaktan daha doğru bir yoldur.


Dijital üniversite

Bu bağlamda, ekonomi uzmanı Cemal Manasri, üniversitenin dijitalleştirilmesinden bahsederken öğretim, sınavlar ve çeşitli üniversite tezlerinin tartışılmasını da içermesi gerektiğine inanıyor ve üniversite kampüslerinde elektronik yüz tanıma sisteminin benimsenmesinin, üniversitenin kutsallığını ihlal ederek gelip dolaşmaya başlayan yabancılara karşı güvenliği yeniden sağlamayı amaçladığına işaret ediyor. 

Geçen yıllarda üniversite yurtlarının üniversite ile hiçbir bağlantısı olmayan kişilerin kanlı saldırılarına sahne olduğunu belirten Manasri, üniversitenin itibarını neredeyse zedeleyen olayların yaşandığını ve ilgili makamların durumla yüzleşme çabalarına rağmen bazı olguların hala varlığını sürdürdüğünü ifade etti.

Ekonomi uzmanı, özellikle üniversite mahallelerinde güvenliğin sağlanması ve üniversite kampüsünün itibarının geri kazanılması açısından bu adımın memnuniyet verici olduğunu, ancak dijital bir üniversiteye ulaşmak için yetersiz kaldığını vurgulayarak, dijitalleşmenin değerli faydaları olsa da, insan yetenekleri gibi hususlar nedeniyle erişilmesinin zor olduğunu belirtti.

Manasri, elektronik yüz tanıma sisteminin başarılı olabilmesi için öğrenciler ve idare arasında koordinasyon sağlanması gerektiğini, çünkü bu tür konularda işbirliğinin öneminin herkesin yararı için göz ardı edilemeyeceğini sözlerine ekledi.
 


Özgürlüklerin ihlali

Elektronik yüz tanıma sisteminin benimsenmesi, kampüste güvenliğin sağlanmasına, üniversite bölgelerinin iyi yönetilmesine ve öğrencilere hizmet verilmesine katkıda bulunsa da, insan hakları tarafları programı aceleci, özgürlükleri ihlal eden ve hakları tehdit eden bir uygulama olarak görmektedir; insan hakları organları da hükümetlerin bir uzmanlar komitesi oluşturması gerektiğini belirtti.

Bu konuda, yüz tanıma teknolojisinin olumlu kullanımları olduğu gibi, insanları izinleri olmadan takip etmeyi amaçlayan ve mahremiyetlerini ihlal eden kullanımları da bulunuyor.

İnsan hakları yetkilileri çeşitli yorumlarında, filmlerde sadece fikir ve fantezi olan insanları takip etme fikrinin büyük ölçekte uygulanabilecek bir gerçekliğe dönüştüğünü ve insan haklarını tehdit ettiği için bu konuda mevzuat oluşturulması gerektiğini belirttiler.

Bilişim uzmanı Enes Barik ise yüz tanıma teknolojisinin, karmaşık algoritmalar ve hatta bazen yapay zeka kullanarak veri tabanında saklanan yüz özelliklerine dayalı olarak dijital bir görüntü veya video aracılığıyla bir kişinin kimliğini doğrulamaya yönelik bir teknik olduğuna dikkat çekti.

Barik, bu programa artan güvenin, özellikle insan hakları örgütlerinin insanların ifade özgürlüğü ve mahremiyetinin korunması gerektiği yönündeki talepleri karşısında, programın kullanımı için özel mevzuat geliştirilmesini talep eden bazı tarafların tepkisini çektiğini söyledi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU