Kuzey Kore artık Güney Kore'den ümidi kestiğini duyurdu

"Güney'le ilişkimizin gerçeğini kabul etme ve netleştirme zamanı geldi"

39 yaşındaki Kim Jong-un, 2011'den bu yana Kuzey Kore'yi yönetiyor (Reuters)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin artık Güney Kore'yle uzlaşma ve yeniden birleşme arayışında olmayacağını duyurdu.

Kuzey Kore devlet medyasının aktardığına göre, Kim iki Kore arasındaki ilişkileri, "iki düşman ülke, savaştaki iki muharip devlet arasındaki ilişkiler" olarak tanımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Kore lideri, "Güney'le ilişkimizin gerçeğini kabul etme ve netleştirme zamanı geldi. Bizi 'baş düşman' ilan eden, sadece rejimimizi yıkmayı hedefleyen, kendine katarak birleşmeyi isteyen insanlarla bir anlaşma yapmamızın hata olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore ve Güney Kore, 1953'teki Kore Savaşı'nın ardından ayrılmıştı. 

Çatışmalar bir ateşkes anlaşmasıyla sonlansa da, barış anlaşması imzalamayan iki ülke teknik olarak hâlâ savaşta.

Aradan geçen onlarca yılda iki Kore arasındaki ilişkiler inişli çıkışlı bir seyir izlese de, Kuzey Kore'nin nükleer silah programı ve Güney Kore'nin ABD'yle yaptığı ortak tatbikatlar son yıllarda gerilimi artıran faktörler oldu.

Konuyla ilgili CNN'e konuşan, düşünce kuruluşu Doğu Asya Uluslararası İlişkiler Ağı'ndan (EAIR) Hoo Chiew-Ping, "Bu açıklama, Kore yarımadası için kritik bir dönüm noktası. Gelecekteki Güney Kore yönetimlerinin uzatacağı zeytin dalı Kuzey Kore tarafından şiddetli bir şekilde reddedilecek" diye konuştu.

Öte yandan Kuzey Kore devlet medyasının aktardığı haberde, 2023'te uzaya keşif uydusu gönderen Pyongyang yönetiminin 2024'te üç uydu daha fırlatacağı belirtildi.

Uzmanlara göre, yörüngeye gönderilen keşif uydusu Kuzey Kore ordusunun hedef belirleme yeteneklerini artırma potansiyeli taşıyor.


Independent Türkçe, CNN, Wion

DAHA FAZLA HABER OKU